Trump încearcă să mobilizeze electoratul din Georgia înainte de un scrutin crucial pentru jocul de putere de la Washington: „Ne vom bate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump luând cuvântul în faţa a mii de simpatizanţi republicani reuniţi la Valdosta FOTO EPA-EFE
Donald Trump luând cuvântul în faţa a mii de simpatizanţi republicani reuniţi la Valdosta FOTO EPA-EFE

Donald Trump a participat sâmbătă la primul său miting electoral după alegerile prezidenţiale, prilej cu care a încercat să-şi insufle suporterii cu o lună înainte de alegerile pentru Senat din Georgia. Este un scrutin crucial, care va decide echilibrul puterii la Washington.

Trump a vorbit aproape două ore în faţa simpatizanţilor republicani din Georgia. A refuzat din nou să-şi recunoască înfrângerea în faţa lui Joe Biden şi a repetat acuzaţiile de „fraudă” şi catalogarea sistemului electoral drept „trucat”. El i-a îndemnat apoi pe alegători să se mobilizeze pentru votul din 5 ianuarie, când Georgia va decide ultimii doi ocupanţi din Senat, transmite AFP.

Este un vot crucial pentru jocul de putere de la Washington, în condiţiile în care republicanii au 50 de mandate, iar democraţii 48. În cazul în care republicanii îşi păstrează majoritatea în Senat, vor putea să-i facă viaţă grea lui Biden. În cazul în care pierd cele două mandate din Georgia, pierd şi controlul asupra Senatului, deoarece vicepreşedinta Kamala Harris, democrată, va avea votul decisiv.

„Ne vom bate pentru preşedinţie şi ne vom bate pentru alegerea celor doi senatori formidabili ai noştri”, a spus Trump la Valdosta, unde a fost însoţit de soţia sa Melania.

„Noi nu am pierdut”, a insistat el, anunţând totodată că va răspunde inaugurării preşedinţiei Biden cu un miting orientat către alegerile din 2024.

Pe hârtie, cei doi republicani din Georgia sunt văzuţi drept câştigători. În primul tur, David Perdue a câştigat cu peste 88.000 de voturi în faţa adversarului său democrat Jon Ossoff, un fost jurnalist de investigaţie. Kelly Leoffler, în schimb, a pierdut cu peste 300.000 de voturi în faţa pastorului Raphael Warnock, dar acum beneficiază de retragerea unui alt republican care a adunat aproape un milion de voturi în primul tur.

Joe Biden intenţionează la rândul său să meargă în Georgia pentru a mobiliza electoratul democrat.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite