Teoria conspiraţiei. Un fost oficial al SUA susţine că noul coronavirus a fost „produs şi lansat” dintr-un laborator din Wuhan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un fost oficial al SUA spune că Covid-19 îşi are originea într-un laborator din Wuhan. Imagine news.ro
Un fost oficial al SUA spune că Covid-19 îşi are originea într-un laborator din Wuhan. Imagine news.ro

„Cred în continuare că originea cea mai probabilă a acestui agent patogen din Wuhan este un laborator din care a scăpat",  spus Robert Redfield, omul care a condus Centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) în timpul mandatului lui Donald Trump.

Fostul şef al principalei agenţii federale de sănătate publică din Statele Unite crede că coronavirusul a ieşit dintr-un laborator din Wuhan, epicentrul pandemiei, a afirmat el într-un interviu difuzat vineri, notează  Agerpres.

„Dacă ar trebui să emit o ipoteză, acest virus a început să se răspândească prin septembrie-octombrie la Wuhan, în China", a spus la postul CNN Robert Redfield, care a condus Centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) în timpul mandatului lui Donald Trump. 

„Cred în continuare că etiologia cea mai probabilă a acestui agent patogen din Wuhan este un laborator din care a scăpat", a adăugat el, subliniind că este "doar o opinie". Etiologia se ocupă cu studiul cauzelor bolilor.

"Nu este neobişnuit" ca agenţii patogeni respiratori studiaţi într-un laborator să contamineze angajaţii, a explicat fostul director al CDC, specializat în virusologie.

Această ipoteză a fost promovată în special de fostul guvern al lui Donald Trump, dar experţii trimişi în China de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în ianuarie-februarie au părut să o excludă.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a estimat însă că "toate presupunerile rămân pe masă".

Wuhan este sediul institutului de virologie aflat în centrul polemicii privind originea pandemiei, deoarece studiază numeroşi viruşi, mai ales coronavirusul liliecilor.

Teoria general acceptată este transmiterea naturală a acestui virus de la lilieci la om, probabil prin intermediul unui alt animal.

Primele cazuri semnalate la Wuhan în decembrie 2019 şi ianuarie 2020 sunt legate de un târg de animale, suspectat că este sursa contaminării ori că a amplificat-o.

Această teză "nu are sens în biologie", a declarat Robert Redfield, precizând în acelaşi timp că nu insinuează că la originea eliberării virusului ar fi un act intenţionat.

În cursul trecerii de la animal la om, virusul "are nevoie de mai mult timp pentru a deveni din ce în ce mai eficient în transmiterea de la om la om', a spus el.

Robert Redfield a sugerat, de asemenea, că institutul din Wuhan ar fi putut "îmbunătăţi" virusul pentru a-l face mai eficient.

"Să spunem că am un coronavirus la care lucrez. Cei mai mulţi dintre noi, în laborator, încearcă să-l crească şi să-l amelioreze pentru a face experimente şi a găsi soluţii", a spus el.

Teoria lui Robert Redfield a fost respinsă de Anthony Fauci, renumit imunolog şi principal consilier pe probleme de sănătate al preşedintelui Joe Biden.

Ameliorarea virusului în laborator "este o posibilitate", a spus el, "dar cea mai probabilă, şi una cu care majoritatea responsabililor din domeniul sănătăţii sunt de acord, este că (virusul) a trecut fără a fi detectat, răspândindu-se în rândul populaţiei timp de câteva săptămâni sau luni, ceea ce i-a permis să se adapteze bine înainte de a fi identificat clinic". 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite