SUA sancţionează furnizori chinezi de componente pentru dronele iraniene. Activitatea lor duce și la atacurile ruseşti în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA au mărit lista neagră cu alte cinci întreprinderi chineze suspectate că au furnizat componente către fabricanţii iranieni de drone.

Drone Iran FOTO IRNA
Drone Iran FOTO IRNA

Ministerul de Finanţe al SUA a stabilit o legătură indirectă între aceste companii chineze şi atacurile ruseşti în Ucraina, pe de o parte, precum şi atacurile iraniene asupra petrolierelor din regiunea Golfului, pe de altă parte, în ambele cazuri utilizându-se drone Shahed-136 fabricate de Iran Aircraft Manufacturing Industrial Co (HESA).

Sancţiunile vizează în special firme cu sediul în Hangzhou, Shenzhen, Guilin şi Hong Kong, acuzate de Ministerul de Finanţe american că au furnizat motoare uşoare şi alte componente pentru fabricarea de drone către HESA, despre care Washingtonul spune că este controlată de Ministerul Apărării iranian.

Întreprinderile menţionate sunt "responsabile de vânzarea şi expedierea (către HESA) a mii de componente aeronautice, între care componente ce pot servi la fabricarea de drone", afirmă instituţia americană într-un comunicat. „Iranul este direct implicat în ceea ce priveşte victimele ucrainene rezultate în urma utilizării de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina“, a apreciat subsecretarul ministerului, Brian Nelson.

În cadrul unor sancţiuni separate, Ministerul de Finanţe american a plasat, de asemenea, 39 de companii şi entităţi din Iran, Hong Kong, China, Dubai şi din alte părţi pentru că au ajutat Teheranul să vândă hidrocarburi la nivel internaţional, prin încălcarea sancţiunilor.

Sancţiunile americane vizează împiedicarea entităţilor plasate pe lista neagră să aibă acces la pieţele internaţionale şi la serviciile financiare, prin îngheţarea activelor lor aflate sub jurisdicţia Statelor Unite, interzicând oricărei entităţi americane, dar şi băncilor internaţionale cu sucursale în SUA, să aibă relaţii comerciale cu acestea.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite