LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atacuri cu rachete și drone în întreg teritoriul ucrainean: Cel puțin cinci morți și șapte răniți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 379-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Rusia s-a dedat unui nou atac masiv cu rachete în Ucraina, vizând în special orașul Harkov, dar și Odesa (sud-vest), Liov (vest) și Kiev (centru). Centrala atomo-electrică din Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică ucraineană din cauza rachetelor lansate de ruși. Cel puțin cinci persoane au fost ucise, iar altele șapte rănite.

Trei rachete rusești lansate împotriva Ucrainei sunt văzute în Harkov FOTO Profimedia
Trei rachete rusești lansate împotriva Ucrainei sunt văzute în Harkov FOTO Profimedia

UPDATE 19.50 Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la reţeaua electrică a Ucrainei

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată joi la reţeaua electrică a Ucrainei, a anunţat Ukrenergo, operatorul reţelei naţionale, printr-un comunicat preluat de Reuters. S-a redus astfel riscul unei catastrofe după avariile provocate de bombardamentele ruseşti.

Ceva mai devreme în cursul zilei, alimentarea cu energie a centralei fusese întreruptă şi intraseră în funcţiune generatoarele diesel de rezervă. Acestea constituie ultima soluţie pentru evitarea supraîncălzirii combustibilului nuclear, însă combustibilul disponibil poate asigura răcirea doar timp de zece zile. Detalii aici

UPDATE 19.30 De ce nu funcționează strategia Rusiei de atacuri asupra infrastructurii

În acest moment, este marcat primul val mare și coordonat de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei în decurs de aproape o lună, notează BBC.

Un val de atacuri mult așteptat pentru a marca prima aniversare a invaziei la scară largă a Rusiei, la 24 februarie, nu s-a materializat - deși acest lucru a descris probabil mai mult așteptările mass-media decât  strategia reală a Rusiei.  Detalii aici

UPDATE 18.10 Cine a sabotat Nord Stream. Cele patru teorii discutate și problemele lor

La aproape șase luni de la exploziile gazoductului submarin, care au provocat șocuri geopolitice în întreaga lume în septembrie, nu există încă un răspuns concludent la întrebarea cine a aruncat în aer Nord Stream.

Unii s-au grăbit să dea vina direct pe Rusia, citând istoricul său de război hibrid și un posibil motiv de intimidare, în mijlocul unui război economic acerb cu Europa pentru aprovizionarea cu gaz, scrie politico.eu.

Dar a trecut jumătate de an fără ca investigațiile în curs ale autorităților din trei țări europene să aducă vreo dovadă fermă în acest sens sau orice altă explicație.

Din ziua atacului, patru state - Rusia, SUA, Ucraina și Marea Britanie - au fost învinuite în mod public pentru explozii, cu diferite grade de dovezi.

Cu toate acestea, unele lucruri se știu cu siguranță. Detalii aici

UPDATE 18.06 Proces în Elveția: Violoncelistul Serghei Roldughin, suspectat că ascunde bani pentru Putin

Patru bancheri - trei ruși și un elvețian - sunt vizați într-un proces în Elveția legat de conturile violoncelistului Serghei Roldughin, suspectat că ascunde bani pentru Vladimir Putin.

Cei patru bancheri ai filialei elvețiene Gazprombank sunt acuzați că nu au luat precauțiile necesare pentru a se asigura că Serghei Roldughin, un prieten din copilărie al lui Putin, este adevăratul deținător al sumelor depuse la bancă în perioada 2014 - 2016. Printre acuzați figurează directorul general al băncii, relatează presa internațională.

În conformitate cu legislația elvețiană, Roldughin, care este totodată nașul uneia dintre fiicele lui Putin, trebuia să facă obiectul unor verificări mai stricte în calitate de persoană expusă politic.

Presa elvețiană se întreabă dacă nu cumva Roldughin îndeplinește rolul de „portofel secret” pentru Putin, în condițiile în care milioanele din conturile sale nu pot fi justificate prin venituri. Detalii aici

UPDATE 17.36 Recean, despre presupusa tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol: Nu avem o confirmare

Premierul Dorin Recean a declarat că nu a fost confirmată tentativă de asasinare a liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, precizând că situația este stabilă în Republica Moldova, iar pericole de escaladare nu sunt. Detalii aici

UPDATE 16.30 Lituanienii spun că Rusia are resurse pentru a continua războiul în Ucraina încă doi ani

Potrivit serviciilor secrete din Lituania, sisteme informatice ale acestei ţări au fost ţinta unor tentative de intruziune efectuate de hackeri cu legături cu Rusia şi China.

Tot potrivit serviciilor secrete din Lituania, sisteme informatice ale acestei ţări au fost ţinta unor tentative de intruziune efectuate de hackeri cu legături cu Rusia şi China. Detalii aici

UPDATE 16.29 „Într-o zi norocul nostru se va termina”, avertizează AIEA după deconectarea centralei nucleare Zaporojie de la rețeaua electrică

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a făcut joi un apel la crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc, după o nouă avarie în această zonă, potrivit Reuters.

„De fiecare dată aruncăm un zar. Și dacă permitem ca acest lucru să tot continue atunci într-o zi norocul nostru se va termina”, a declarat Grossi în fața Consiliului guvernatorilor AIEA, format din 35 de națiuni.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa și-a pierdut joi dimineața ultima linie externă de alimentare cu energie electrică, în urma atacurilor cu rachete care au avut loc peste noapte în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 16.26 Polonezii au livrat 10 noi tancuri Leopard către Ucraina

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat joi că ţara sa a livrat deja Ucrainei cele 10 tancuri Leopard 2A4 suplimentare care îi fuseseră promise.

„Vorbim de un batalion de tancuri grele care, în cazul Poloniei, au fost deja livrate, iar în cazul aliaţilor noştri, vor fi livrate Ucrainei foarte curând”, a declarat Blaszcak presei.

Polonia a promis la sfârşitul lunii ianuarie trimiterea a 14 tancuri Leopard 2 în total Kievului, iar primele patru au fost livrate în 24 februarie, când s-a împlinit un an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 15.17 Rusia califică drept „complicate” negocierile de prelungire a exporturilor de cereale ucrainene

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că sunt „complicate” negocierile pentru prelungirea acordului care a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene, în ciuda ofensivei Moscovei, informează AFP.

Lavrov a declarat că, „dacă acordul este aplicat pe jumătate, atunci chestiunea prelungirii sale devine mai degrabă complicată”, precizând că prevederile înţelegerii care trebuiau să fie în favoarea Rusiei nu au fost „deloc” aplicate, conform Agerpres. Detalii aici

UPDATE 15.14 Rusia spune că a bombardat „masiv” Ucraina ca „represalii” la o recentă incursiune pe teritoriul său

„Ca răspuns la actele teroriste ale regimului de la Kiev în regiunea (rusă, n. red.) Briansk, pe 2 martie, forţele armate ale Federaţiei Ruse au efectuat lovituri masive de represalii”, a declarat, într-un comunicat, Ministerul Apărării de la Moscova, care a precizat că au fost utilizate între altele rachete hipersonice „Kinjal”. Detalii aici

UPDATE 13.04 Continuă provocările în Republica Moldova. Transnistria susţine că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului separatist

Transnistria - regiune separatistă din estul Republicii Moldova - a anunţat joi că a dejucat o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a transmis agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, citată de Reuters.

Conform Agerpres, RIA Novosti citează oficiali de securitate transnistreni care susţin că tentativa de asasinat a fost comandată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Nu este clar deocamdată dacă aceştia au prezentat dovezi care să le susţină acuzaţiile, notează Reuters. Detalii aici

UPDATE 11.57 Rusia a lansat 81 de rachete împotriva Ucrainei. Cel puțin cinci morți și șapte răniți

Noaptea trecută, Rusia a lansat 81 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei, a precizat pe contul său de Telegram comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Potrivit lui Zalujnîi, apărarea antiaeriană a doborât 34 dintre rachetele lansate de ruși, precum şi patru din cele opt drone kamikaze Shahed de fabricaţie iraniană.

Atacul, primul de asemenea amploare din ultimele trei săptămâni, în care Rusia a folosit zeci de rachete de croazieră lansate din Marea Neagră, a vizat în special infrastructura energetică a Ucrainei, notează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a subliniat într-o intervenție la pentru postul de televiziune Kanal 24 că este pentru prima oară când Rusia a utilizat atât de multe rachete hipersonice Kinjal (şase) într-un atac asupra Ucrainei.

Pe de altă parte, forţele armate ucrainene susţin că au respins în ultimele 24 de ore peste 110 atacuri ruseşti în întreaga ţară şi că au atacat 13 grupuri militare inamice. Detalii aici

UPDATE 11.15 Partidul de guvernământ din Georgia retrage proiectul de lege privind „agenţii străini”

Partidul de guvernământ din Georgia, a anunţat joi că retrage proiectul de lege controversat privind „agenţii străini”. Decizia vine după două nopţi de proteste violente, pe fondul criticilor că acest proiect de lege este de inspiraţie rusă şi reprezintă o reorientare a ţării către autoritarism. Detalii aici

UPDATE 11.13 Avril Haines: Putin nu va obține câștiguri teritoriale majore în Ucraina

Armata rusă nu va realiza probabil „câştiguri teritoriale majore” în Ucraina în acest an, estimează directoarea comunității de informații din Statele Unite Avril Haines.

Ruşii suferă „niveluri ridicate de pierderi”, iar Vladimir „Putin înţelege probabil mai bine limitele a ceea ce armata sa este capabilă să realizeze”, a declarat Haines în fața Comisiei pentru Informații din Senatul american.

În opinia ei, liderul de la Kremlin pare să se focalizeze „pe obiective militare mai modeste pentru moment”.

Potrivit unui raport al serviciilor americane de informații, Rusia nu urmăreşte probabil un conflict militar cu Statele Unite şi NATO, însă războiul din Ucraina implică un risc foarte mare în acest sens. Există o posibilitate reală ca eşecurile militare să afecteze poziţia lui Putin pe plan intern, ceea ce ar creşte probabilitatea unei escaladări. Detalii aici

UPDATE 10.18 Trump susține că ar fi lăsat Rusia să preia părți din Ucraina

Donald Trump a fost cenzurat de un post de știri din SUA, după ce a făcut declarații controversate privitoare la modul în care ar fi mediat el războiul dintre Rusia și Ucraina.

Donald Trump este convins că, dacă ar mai fi fost președinte la ora actuală, războiul dintre Rusia și Ucraina s-ar fi încheiat rapid. Metoda sa probabil că ar fi fost însă considerată de mulți una de-a dreptul revoltătoare. Pentru a nu se ajunge la adevărate controverse, postul de știri Fox News a decis să elimine respectivul fragment, dintr-un interviu cu o durată de 22 de minute.

În interviu, fostul președinte american s-a lăudat cu faptul că Rusia nu ar fi îndrăznit să lanseze un atac în timpul președinției sale și a adăugat: „Aș fi putut negocia. În cel mai rău caz, aș fi putut face o înțelegere pentru a prelua ceva (teritorii), zone unde se vorbește deja limbă rusă, sincer, s-ar fi putut ajunge la o înțelegere”Detalii aici

UPDATE 08.51 Bătălia de la Bahmut devine precum cea de la Stalingrad: „fără importanță”. „Ambele părți se comportă ciudat acolo“

Ce s-ar fi întâmplat dacă Stalingradul nu ar fi fost numit după Iosif Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? Dacă orașul nu ar fi fost identificat cu inamicul jurat al lui Adolf Hitler, poate că dictatorul german nu ar fi fost atât de obsedat de ocuparea lui. Sau cel puțin nu atât de obsedat încât să piardă 300.000 de soldați în această bătălie și odată cu ei orice șansă de victorie a Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, Stalingrad era cel puțin un oraș industrial cu un port mare pe Volga, care a devenit o arteră de transport extrem de importantă pentru producția militară și industrială a URSS. În oraș locuiau și o jumătate de milion de oameni. Prin urmare, capturarea sau deținerea Stalingradului avea o anumită valoare strategică. Care este valoarea Bahmut? se întreabă jurnaliștii de la Business Insider. Detalii aici

UPDATE 07.49 De ce va pierde Rusia războiul din Ucraina. Pildele celui de-al Doilea Război Mondial

Dintre adevărurile evidente ale războiului, cel mai important - și poate cel mai ignorat în cazul Ucrainei- este observația că actul de agresiune provine de la o țară cu suprafața unui uriaș și cu potențialul industrial al unui pitic, scrie Jan Kallberg, cercetător la CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene).

Rusia va pierde războiul din aceleași motive pentru care Germania nazistă a pierdut Al Doilea Război Mondial: resursele sale nu pot fi inepuizabile, iar penuria de echipamente este deja vizibilă pe câmpul de luptă. Detalii aici

UPDATE 06.25 Atacuri masive asupra regiunilor Harkov și Odesa

Lovituri masive au ţintit regiunile Harkov şi Odesa, din estul, sudul dar şi în vestul Ucrainei, au anunţat joi autorităţile locale, transmite AFP.

Centrala atomo-electrică de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua electrică a Ucrainei în urma acestor atacuri.

La Liov, cel puțin patru persoane au fost ucise, în timp ce Harkovul și Odessa sunt în beznă.

De luni de zile, Rusia bombardează instalaţii-cheie din Ucraina cu rachete şi drone, perturbând viaţa de zi cu zi a milioane de persoane, aprovizionarea lor cu apă, încălzire şi electricitate. Detalii aici

UPDATE 06.00 SUA se concentrează pe furnizarea de armament către Ucraina, afirmă un oficial american

Purtătorul de cuvânt al securității naționale a Casei Albe, John Kirby a declarat pentru CNN că SUA se concentrează pe furnizarea de armament și toate cele necesare pentru Ucraina.

„Ceea ce ne concentrăm acum, sincer, Wolf, este genul de luptă pe care ne așteptăm să o facă ucrainenii în săptămânile și lunile următoare aici, pe măsură ce vremea se îmbunătățeșteȘi acest lucru se bazează pe evaluarea lor asupra luptei pe care le vor face în săptămânile și lunile următoare”, a spus Kirby.

El a fost întrebat și despre trimiterea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina, însă nu a punctat nimic pe acest subiect. A spus doar că în acest moment ucrainenii folosesc sisteme de apărare aeriană destul de eficiente. 

Într-un interviu acordat de Zelenski pentru Wolf Blitzer de la CNN, președintele ucrainean a punctat faptul că dacă SUA ar oferi Ucrainei avioane de luptă F-16, acest lucru ar permite controlul cerului deasupra țării. 

„Problema avioanelor de luptă este dificilă. Așteptăm să se ia această decizie. Avem cu adevărat nevoie de acest lucru și facem un apel la președinte să înceapă să antreneze piloți ucraineni, iar președintele Biden mi-a spus că se va lucra... Cred că Statele Unite ne vor oferi oportunitatea de a ne apăra cerul”, a spus Zelenski.

UPDATE 05.00 General ucrainean de top, în vizită la Bahmut pentru a treia oară în mai puțin de o săptămână

Unul din cei mai importanți comandanți ucraineni a vizitat orașul Bahmut pentru a treia oară în decurs de o săptămână. 

Generalul colonel Oleksandr Sîrski, care este al doilea cel mai înalt general, a spus că oamenii lui fac tot posibilul pentru a se asigura că forțele ruse fac o mișcare greșită, făcând referire la o strategie de șah. El a confirmat și că forțele ucrainene se mențin pe poziții în această zonă. 

UPDATE 04.00 Zelenski nu vrea să se întâlnească cu Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pentru CNN că nu vrea să se întâlnească cu Vladimir Putin deoarece liderul rus nu este de încredere. 

„Nu avem nicio circumstanţă să vorbim cu preşedintele Federaţiei Ruse pentru că nu se ţine de cuvânt. Nu avem nicio încredere în el”, a adăugat Zelenski, potrivit news.ro

Liderul ucrainean a vorbit în cadrul interviului și despre modul în care trăiește familia sa această perioadă tumultoasă a țării sale. 

„Fiica mea s-a înscris la universitate şi învaţă acolo, iar fiul meu merge la şcoală în Ucraina. Amândoi sunt în Ucraina. Sunt la fel ca alţi copii ucraineni. Trăim cu sirene. Vrem victoria. Nu vrem să ne obişnuim cu războiul, dar ne-am obişnuit cu provocările. Toată lumea vrea un singur lucru - să pună capăt războiului”, a spus președintele ucrainean.

UPDATE 02.00 Zelenski și-a exprimat solidaritatea cu protestatarii proeuropeni din Georgia

Liderul ucrainean și-a exprimat, în timpul discursului de miercuri seară, solidaritatea cu protestatarii proeuropeni din Georgia. El le-a mulțumit că au fluturat steagul Ucrainei la Tbilisi ca simbol al luptei împotriva rușilor. Zelenski a vorbit despre dreptul Ucrainei, Georgiei și al Republicii Moldova de a-și alege singure calea și că acestea au dreptul să facă parte din Uniunea Europeană. 

„Ne dorim ca Georgia să fie în Uniunea Europeană şi sunt sigur că va fi acolo. Ne dorim ca Moldova să fie în Uniunea Europeană şi sunt sigur că va fi acolo. Toate naţiunile libere din Europa merită acest lucru”, a punctat Zelenski.

Președintele ucrainean a vorbit și despre decizia controversată de a continua lupta de la Bahmut, în locul începerii retragerii. El a afirmat că această decizie nu este doar o ambiție fără sens, ci face parte dintr-o tactică bine pusă la punct. 

„Am avut o întâlnire cu armata şi serviciile de informaţii. Linia frontului, apărarea noastră, bătălia pentru Bahmut şi întregul Donbas - aceasta este prima prioritate. Facem totul pentru a ne asigura că paşii noştri tactici contribuie la obiectivul strategic - succesul Ucrainei în bătălia pentru întregul teritoriu ocupat temporar în statul nostru”, a afirmat Volodimir Zelenski.

UPDATE 00.00 Zelenski îl invită la Kiev pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe republicanul Kevin McCarthy, şeful Camerei Reprezentanţilor a Congresului Statelor Unite, să viziteze Kievul, în contextul în care nemulţumirea se amplifică în rândul conservatorilor americani în legătură cu ajutorul acordat Ucrainei, scrie AFP.

„McCarthy trebuie să vină aici pentru a vedea cum lucrăm, ce se întâmplă, ce a făcut războiul, cu ce luptă oamenii în prezent şi cu cine se luptă. Şi numai după aceea, să vă faceţi o părere”, a declarat Zelenski. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite