SUA mizează pe îmbunătățirea capacităților tehnologice ale armatei ucrainene: reuniune de gradul zero la Casa Albă

0
Publicat:

Casa Albă a convocat luni actori din sectoarele capitalului de risc, tehnologiei și apărării la o reuniune menită dezbaterii unei strategii de înarmare a Ucrainei cu sisteme avansate, relatează Reuters.

Jake Sullivan FOTO EPA-EFE
Jake Sullivan FOTO EPA-EFE

Reuniunea, care a durat timp de cinci ore, a fost organizată de consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Printre invitații la reuniune au figurat reprezentanți ai unor companii precum Fortem Aerospace, Palantir Technologies și producătorul de drone Skydio.

Reuniunea a avut loc în scopul de a „ajuta Ucraina să depășească provocările tehnologice cheie pe care le-au identificat” ca fiind un obstacol în reluarea inițiativei pe câmpul de luptă, a declarat pentru Reuters un oficial de rang înalt din cadrul administrației Biden.

Un alt oficial de rang înalt a dat detalii despre unele domenii specifice discutate în cadrul reuniunii de la Casa Albă. „Discuția s-a concentrat pe o serie de sisteme, inclusiv sisteme aeriene fără pilot, (...) precum și pe provocarea legată de deminare”, a spus el.

Administrația Biden intenționează să ajute Ucraina cu sisteme avansate pentru a depăși blocajul tehnologic invocat de comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, și pentru a relua inițiativa pe câmpul de luptă în fața invadatorilor ruși.

Totuși, realizarea unor progrese în acest sens depinde în mare măsură de o decizie pozitivă a Congresului SUA în privința continuării sprijinului militar pentru Ucraina. Președintele Joe Biden a cerut un buget de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dar unii aleși republicani condiționează aprobarea acestei finanțări de consolidarea graniței SUA cu Mexic și înăsprirea legislației privind migrația.

General-locotenentul ucrainean Serhii Naiev a avertizat în noiembrie că războiul s-ar putea extinde dincolo de regiunile ocupate de Rusia dacă agresorul își va îmbunătăți capacitățile tehnologice mai repede decât victima. În opinia lui Naiev, capacitățile tehnologice sunt mai importante în război decât munițiile.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite