SUA dezvăluie noile sancţiuni pentru Rusia. Şeful gigantului energetic Rosneft, pe lista neagră a americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul a anunţat în urmă cu scurt timi că impune sancţiuni unui număr de şapte oficiali ruşi şi 17 companii. Aceasta este a doua rundă de sancţiuni aplicate Rusiei după anexarea Crimeei. Americanii s-au coordonat cu liderii UE, care au anunţat în acelaşi timp că un acord a fost obţinut luni pentru adăugarea a încă 15 nume pe lista europeană cu sancţiuni, în contextul crizei ucrainene, transmite AFP.

Trezoreria americană a publicat pe site-ul oficial numele celor 7 indivizi şi a celor 17 companii vizate de a doua rundă de sancţiuni ca urmare a anexării Crimeei.

SUA şi UE nu au făcut un secret din faptul că sancţiunile aplicate Rusiei după anexarea Crimeei îi vizează pe apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin. Pentru a-şi face mesajul şi mai clar, noul pachet de măsuri punitive, care va fi prezentat cel mai probabil luni, loveşte „cercul intim” al lui Putin.

Noile sancţiuni sunt croite pe acelaşi model. De data aceasta, printre cei vizaţi s-ar număra Igor Sechin, preşedintele Rosneft, cunoscut drept apropiaţi ai lui Putin. Alexei Miller, directorul Gazprom, lipseşte de pe listă, deşi presa internaţională scria că şi acesta se va număra cel mai probabil printre cei sancţionaţi. 

Cele şapte persoane vizate de noua rundă de sancţiuni sunt: 

Oleg Evgheneevici Belavencev - trimisul special al preşedintelui rus în Crimeea, membru al Consiliului de Securitate al Rusiei

Serghei Chemzov - CEO al companiei Rostec, preşedintele Uniunii Inginerilor Mecanici din Rusia

Dmitri Kozak - vicepremier al Federaţiei Ruse

Evgheni Alekseevici Murov - directorul Serviciului Federal de Protecţie din Rusia, general în armata rusă

Aleksei Konstantinovici Puşkov - preşedintele Comitetului pentru Afaceri Internaţionale din Duma

Igor Sechin - preşedintele Rosneft

Viaceslav Volodin - prim-adjunct în Statul Major al Ruseiei

Totodată, UE a decis adăugarea altor 15 nume pe lista europeană de sancţiuni pentru Rusia. 

Adăugarea acestor nume a fost decisă de către ambasadorii celor 28 de state membre UE, care s-au reunit la Bruxelles din cauza absenţei unei "dezescaladări" a situaţiei din Ucraina, potrivit aceloraşi surse.

Washingtonul va revizui, de asemenea, condiţiile autorizării exporturilor în Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea să aibă o utilizare militară, a anunţat Casa Albă într-un comunicat publicat la Manila, unde preşedintele Barack Obama se află într-o vizită oficială.

"Statele Unite au decis noi acţiuni, astăzi (luni), ca răspuns la continuarea intervenţiei ilegale a Rusiei în Ucraina şi la acţiunile sale de provocare care subminează democraţia" în ţară şi "ameninţă pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat într-un comunicat.

Carney a declarat că Rusia nu a făcut nimic pentru a respecta prevederile Acordului privind Ucraina încheiat la Geneva cu Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, un compromis menit să oprească acţiunile întreprinse de separatişti proruşi în estul ucrainean.

"Implicarea Rusiei, în ultima perioadă, în violenţele din estul Ucrainei, este incontestabilă", a adăugat el.

Sancţiunile intervin în urma unor măsuri adoptate recent împotriva altor oficiali din anturajul politic şi financiar al lui Vladimir Putin. Ele nu vizează, însă, în mod specific, sectoarele minier şi energetic.

Rusia avertizează că va răspunde noilor sancţiuni impuse de Statele Unite, conform adjunctului ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de AFP.

"Sigur că vom răspunde", a declarat Riabkov. "Suntem siguri că acest răspuns va avea un caracter dureros pentru Washington", a atras atenţia oficialul rus.

Vom reveni cu amănunte. 

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/sanctiuni-rusia" target="_blank">View the story "Sanctiuni Rusia " on Storify</a>]

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite