SUA critică Ungaria pentru legea sa privind „protecția suveranității naționale”

0
Publicat:

Statele Unite au denunţat miercuri legea ungară privind „protecţia suveranităţii naţionale", considerând-o „incompatibilă cu statul de drept", transmite AFP.

Viktor Orban
„Statele Unite sunt preocupate de decizia guvernului ungar” Foto: shutterstock (Arhivă)

Parlamentul Ungariei a adoptat săptămâna trecută o serie de măsuri prin care se înfiinţează o autoritate de supraveghere responsabilă cu împiedicarea „interferenţelor străine" în procesul electoral şi se instituie pedepse cu închisoarea, scrie Agerpres.

Menit să „protejeze suveranitatea" Ungariei, acest pachet legislativ este perceput de criticii prim-ministrului naţionalist Viktor Orban ca o nouă ofensivă de a reduce la tăcere forţele de opoziţie.  

Statele Unite sunt preocupate de decizia guvernului ungar de a promulga astăzi o nouă lege care oferă guvernului ungar instrumente draconice ce pot fi folosite pentru a intimida şi pedepsi persoane ale căror opinii nu sunt împărtăşite de partidul la putere" Fidesz, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller, citat într-un comunicat de presă.

Această nouă lege este incompatibilă cu valorile noastre comune ale democraţiei, libertăţii individuale şi statului de drept", a adăugat el.

Mai multe ONG-uri pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, au denunţat dorinţa guvernului ungar de a „reduce la tăcere vocile critice" prin adoptarea acestei legi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite