SUA, Canada şi Marea Britanie le recomandă cetăţenilor lor să părăsească imediat Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeroport Moscova
Aeroport Moscova

SUA îi îndeamnă pe cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Rusia să plece imediat".  ŞI Canada şi Marea Britanică le-au recomandat cetpţenilor lor să părăsească Rusia.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat că "unele carduri de credit şi de debit pot fi refuzate" la achiziţionarea de zboruri din cauza sancţiunilor, că banii lichizi sunt putini şi că străinii se pot confrunta cu "potenţiale hărţuiri".

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ambasadei SUA în Rusia, SUA îi îndeamnă pe americani să nu călătorească în Rusia din cauza atacului "neprovocat şi nejustificat al forţelor militare ruse din Ucraina, a riscului de hărţuire a cetăţenilor americani de către agenţii de securitate ai guvernului rus, a capacităţii limitate a ambasadei de a asista cetăţenii americani din Rusia, a COVID-19 şi a restricţiilor de intrare aferente, a terorismului, a zborurilor limitate spre şi dinspre Rusia şi a aplicării arbitrare a legislaţiei locale".

De asemenea, cetăţenii americani ar trebui "să părăsească imediat" Rusia.

"Cetăţenii americani care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să plece imediat. Sunt încă disponibile opţiuni limitate de zboruri comerciale. Rutele terestre cu maşina şi autobuzul sunt, de asemenea, încă deschise. Dacă doriţi să plecai din Rusia, trebuie să va faceţi singuri aranjamentele necesare cât mai curând posibil. Dacă intentionaţi să rămâneţi în Rusia, înţelegeţi că Ambasada SUA are limitări severe în ceea ce priveşte capacitatea sa de a ajuta cetăţenii americani, iar condiţiile, inclusiv opţiunile de transport, se pot schimba brusc. 

Cetăţenii americani care sunt în măsură să părăsească Rusia pentru o altă ţară şi care au nevoie de asistenţă de urgenţă la sosire, pot contacta o ambasadă sau un consulat al SUA din ţara respectivă. Cetăţenii americani trebuie să reţină că unele carduri de credit şi de debit pot fi refuzate ca urmare a sancţiunilor impuse băncilor ruseşti. De asemenea, există unele rapoarte privind lipsa de numerar în Rusia. Cetăţenii americani ar trebui să îşi facă un plan alternativ pentru accesul la bani şi finanţe dacă rămân în Rusia", se arata in comunicat.

Din cauza continuării invaziei Rusiei în Ucraina, un număr tot mai mare de companii aeriene anulează zborurile spre şi dinspre Rusia, iar numeroase ţări şi-au închis spaţiul aerian pentru companiile aeriene ruseşti.

În plus, spaţiul aerian din jurul sudului Rusiei este restricţionat, iar o serie de aeroporturi din zona au fost închise.

În acesre condiţii, cetăţenii americani care se află sau intenţionează să călătorească în districtele din Federaţia Rusă care se învecinează imediat cu Ucraina trebuie să fie conştienţi de faptul că situaţia de-a lungul frontierei este periculoasă şi imprevizibilă.

Totodată, având în vedere conflictul armat în curs de desfăşurare, cetăţenilor americani li se recomandă să nu călătorească pe cale terestră din Rusia în Ucraina.

Canada i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii săi să evite orice călătorie în Rusia din cauza conflictului armat din Ucraina, iar pe canadienii din Rusia să părăsească ţara, notează AFP.

Într-o actualizare a recomandărilor sale de călătorie, Ministerul canadian de Externe a indicat că a ridicat "nivelul de risc" pentru Rusia, cerându-le cetăţenilor săi "să evite orice călătorie în Rusia din cauza impactului conflictului armat cu Ucraina".

"Dacă vă aflaţi în Rusia, ar trebui să plecaţi cât timp sunt încă disponibile opţiuni comerciale", a adăugat ministerul.

Ottawa recomanda anterior cetăţenilor săi să evite călătoriile neesenţiale în Rusia.

În recomandările sale de călătorie, ministerul notează că sancţiunile împotriva Moscovei şi represaliile Rusiei "ar putea avea un impact important asupra disponibilităţii şi furnizării serviciilor esenţiale" şi că disponibilitatea zborurilor este din ce în ce mai limitată.

Referindu-se la legea care restrânge libertatea de exprimare privind situaţia actuală adoptată de parlamentul rus la 4 martie, ministerul a subliniat că "jurnaliştii şi alţi lucrători media s-ar putea confrunta cu riscuri considerabile", în special amenzi şi pedepse cu închisoarea.

Ottawa i-a invitat pe cetăţenii canadieni să se abţină de la a discuta despre invazia Ucrainei de către Rusia, de a participa la proteste sau de a împărtăşi ori de a posta informaţii legate de evenimentele actuale din Ucraina şi Rusia.

Canadienii care doresc să rămână în Rusia în ciuda acestei atenţionări sunt, de asemenea, avertizaţi că ar putea "rămâne în Rusia mai mult decât se aşteaptă", ar putea fi "afectaţi de penuria de bunuri şi servicii esenţiale" şi "riscă să nu îşi poată folosi cardurile bancare". Ei mai sunt atenţionaţi că nu vor trebui "să depindă de guvernul Canadei pentru a părăsi ţara".

Canada, care a luat deja numeroase sancţiuni economice împotriva Rusiei, "va continua să impună sancţiuni punitive lui Putin şi oligarhilor", pentru ca aceştia să-şi înţeleagă "greşeala monumentală", a reafirmat vineri premierul Justin Trudeau, anunţând un turneu european.

Justin Trudeau urmează să părăsească Ottawa duminică pentru a vizita Londra, Riga, Berlinul şi Varşovia pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei.

Alerta vine în contextul în care tot în această săptămână Washingtonul le-a transmis americanilor din Rusia să ia în considerare să părăsească „imediat” ţara, atât timp cât încă mai există zboruri comerciale în acest sens.

Tot sâmbătă, guvernul britanic şi-a îndemnat şi el cetăţenii să ia în calcul să părăsească Federaţia Rusă.

„Dacă prezenţa voastră în Rusia nu este esenţială, va recomandăm ferm să luaţi în considerare plecarea pe rutele comerciale rămase”, a spus guvernul de la Londra, citat de Reuters. Încă de luni, Marea Britanie îşi avertizase cetăţenii să nu călătorească în Rusia din cauza lipsei de opţiuni de zbor şi a volatilităţii economice tot mai mari.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite