SUA au spionat Google şi Petrobras, una dintre cele mai mari companii petroliere din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul american a pătruns în reţelele de calculatoare ale mai multor mari companii, printre care şi Google şi Petrobras. Colectarea de informaţii s-a făcut prin acelaşi program al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), care a stârnit un scandal global privind practicile americanilor, asemănate tot mai des cu spionajul.

După ce dezvăluirile lui Edward Snowden au iscat tensiuni pe plan internaţional din cauza programelor de colectare de informaţii a guvernului american, practicile controversate sunt aduse încă o dată în lumina reflectoarelor. 

Globo, cel mai mare trust de televiziune din Brazilia, a difuzat ieri un material despre cum Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite ale Americii a pătruns ilegal în reţelele de calculatoare ale mai multor multinaţionale, printre care Google, dar şi a unor mari companii de stat, precum Petrobras. 

Globo a prezentat planşe folosite de NSA într-o prezentare internă din mai 2012, care învăţau agenţii noi modalitatea prin care pot spiona companiile prin propriile lor reţele de computere. 

Pe lângă Google şi Petrobras, din respectiva prezentare reiese faptul că NSA a folosit aceeaşi practică şi pentru a pătrunde în sistemul informatic al Ministerului de Externe al Franţei şi în cel al Societăţii Mondiale pentru Telecomunicaţii Interbancare şi Financiare, potrivit agenţiei de ştiri Reuters. 

CITEŞTE MAI MULT

Spionajul în masă din SUA, legitimizat în ultimii ani de o instanţă secretă

Instanţa secretă care analizează cererile de interceptare a convorbirilor telefonice şi alte metode de supraveghere electronică, în conformitate cu Legea Supravegherii Informaţiilor Externe (Foreign Intelligence Surveillance Act), a creat legi secrete care extind drepturile de spionaj ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).

Ministrul german de Interne: „Dacă nu vreţi să fiţi spionaţi, nu mai folosiţi Facebook şi Google“

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich le-a sugerat celor care nu vor să le fie interceptate conversaţiile să nu mai folosească servicii precum Facebook şi Google, potrivit Associated Press.

„Le Point”: „Naivitatea europenilor“ şi spionajul american

Europenii se plâng că sunt spionaţi de americani, dar din comoditate nu-şi mai criptează informaţiile „top secret“.

Bush despre PRISM: „Am autorizat acel program ca să protejez ţara“

Fostul preşedinte american George W. Bush apără programul PRISM, prin care Administraţia Naţională de Securitate monitoriza şi interceptat comunicaţiile online şi telefonice ale cetăţenilor. Bush a declarat că programul a fost demarat în timpul administraţiei sale, pentru a securitatea cetăţenilor.

Mesajul unui ministru din Venezuela: „Compatrioţi, închideţi-vă conturile de Facebook. Aţi lucrat gratuit ca informatori ai CIA“

Un ministru din Venezuela, ţară care i-a oferit azil lui Edward Snowden, un fost consultant al serviciilor de informaţii americane, a solicitat utilizatorilor reţelei de socializare Facebook să-şi închidă conturile pentru a evita să fie folosite în scopuri de spionaj, relatează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite