SUA au deschis o fabrică care va produce obuze de artilerie de 155 mm pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata americană a deschis o nouă fabrică care va produce circa 30.000 de obuze de artilerie de 155 mm pe lună, acestea fiind esențiale pentru operațiunile militare ale Kievului, potrivit portalului RBC Ucraina, care citează The New York Times.

Armata ucraineană s-a confruntat cu penurie de obuze de artilerie în ultimele luni FOTO PROFIMEDIA
Armata ucraineană s-a confruntat cu penurie de obuze de artilerie în ultimele luni FOTO PROFIMEDIA

Pentru a asigura aprovizionarea Ucrainei cu muniție de artilerie, Pentagonul și-a stabilit anul trecut obiectivul de a produce 100.000 de obuze pe lună până la sfârșitul anului 2025. Acest obiectiv reprezintă o creștere de aproape zece ori a producției în comparație cu cea din urmă cu câțiva ani.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, SUA produceau doar 14.000 de obuze pe lună, ca până la finele anului 2023, numărul acestora să se dubleze, potrivit NYT.

În prezent, fabricile din Scranton și Wilkes-Barre, Pennsylvania, produc împreună aproximativ 36.000 de obuze de artilerie pe lună. Noua facilitate a General Dynamics din Mesquite, Texas, va produce 30.000 de astfel de muniții lunar când va fi pe deplin operațională. Se așteaptă ca firma de apărare IMT din Ohio să completeze între timp diferența.

Întreprinderea, care costă peste 500 de milioane de dolari, a fost finanțată prin fonduri suplimentare pentru anii fiscali 2022 și 2023 și include tehnologii avansate de fabricație și automatizare pentru producerea de piese metalice de calibru mare.

După aprobarea ajutorului militar pentru Ucraina de către Congres, compania americană de apărare General Dynamics a reușit să deschidă fabrica la aproximativ 10 luni de când a început construcția.

Uzina din Mesquite va crea aproximativ 350 de locuri de muncă la nivel local în momentul în care va atinge capacitatea maximă de producție anul viitor.

Obuze pentru Ucraina

Cererea de proiectile de artilerie de 155 mm a crescut vertiginos după invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, în timp ce stocurile aliaților pentru propria apărare au fost epuizate.

William LaPlante, ofițerul-șef pentru achiziții al Pentagonului, a declarat că SUA a furnizat Kievului peste trei milioane de obuze de 155 mm de la începutul războiului, în februarie 2022.

Potrivit secretarului general al NATO, Ucraina a tras între 4.000 și 7.000 de astfel de obuze zilnic preț de câteva luni în 2023, înainte ca disputele dintre republicanii din Camera Reprezentanților să întârzie aprobarea ajutorului suplimentar pentru Ucraina cerut de administrația Biden. Livrările de muniție de artilerie americană au fost reluate în aprilie, după ce Congresul a adoptat pachetul de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Se estimează că Kremlinul produce 250.000 de obuze pe lună, adică 3 milioane pe an, potrivit evaluărilor NATO citate de CNN în martie.

„Să presupunem că, peste un an și jumătate, atât SUA, cât și Europa vor produce sau vor cumpăra peste un milion de obuze fiecare. Aceasta este tot, probabil, mai puțin decât va produce Rusia în acest an”, a apreciat Michael Kofman, analist la Carnegie Endowment for International Peace, potrivit NYT.

Kofman a subliniat că, deși uzina din Mesquite ar fi importantă pentru producția pe termen lung, probabil că Rusia va produce în continuare mai multă muniție decât Occidentul chiar dacă SUA își atinge obiectivul stabilit pentru 2025.

SUA și Europa au trimis Ucrainei peste 3 milioane de proiectile de artilerie de 155 mm de la declanșarea războiului.

În martie, Uniunea Europeană a alocat încă 2,15 miliarde de dolari pentru a-și spori producția, după ce a reușit să furnizeze doar aproximativ jumătate din cele 1 milion de obuze de 155 mm pe care promisese să le livreze până în acea lună.

Duminică, Sky News a prezentat o analiză a companiei Bain & Company, potrivit căreia Rusia este pe cale să fabrice aproximativ 4,5 milioane de proiectile în acest an, la un cost de aproximativ 1.000 de dolari pe obuz, notează Business Insider.

SUA, pe de altă parte, cheltuie între 3.000 și 4.000 de dolari pentru a fabrica un singur proiectil de 155 mm. În condițiile în care se așteaptă ca Washingtonul și aliații săi să producă aproximativ 1,3 milioane de cartușe în 2024, aceasta ar reprezenta aproximativ o treime din capacitatea prognozată de Rusia, la un cost triplu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite