Statul american care vrea să interzică dârele lăsate pe cer de avioane, plecând de la o teorie conspiraționistă absurdă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii din Tennessee încearcă să interzică dârele lăsate de avioane pe cer, așa numitele chemtrails, printr-un proiect de lege bazat pe o teorie a conspirației.

Urme lăsate de avion pe cer
Urme lăsate de avion pe cer

SB 2691 a fost adoptat luni în Senat, potrivit The Tennessean. Acesta nu a avansat încă în Cameră.

Teoria conspirației chemtrail susține că avioanele comerciale pulverizează substanțe chimice în atmosferă în scopuri malefice, scrie businessinsider.com.

La aceasta se face referire în proiectul de lege al statului, care susține că guvernul federal "poate efectua experimente de geoinginerie prin dispersarea intenționată de substanțe chimice în atmosferă".

Un studiu din 2017 a chestionat 1.000 de americani și a constatat că 10% dintre ei cred că teoria conspirației este "complet" adevărată.

În realitate, dârele produse de avioanele cu reacție, numite contrails, sunt formate din vapori de apă.

Deoarece vaporii de apă sunt foarte fierbinți atunci când ies din motorul unui avion, se răcesc în atmosferă. La altitudini mari, unde umiditatea este la locul potrivit pentru condensare, formează dârele.

Deci, nu toate avioanele au dâre de aer de contrabori, deoarece condițiile atmosferice pot varia și trebuie să fie exact ceea ce trebuie pentru ca condensarea să se producă.

Atunci când umiditatea este mai mare, dârele persistă mai mult timp pe cer - ceea ce provoacă mai multă alarmă în rândul adepților teoriei conspirației.

Proiectul de lege al statului ar putea de fapt să ajungă să reducă emisiile climatice, după cum a subliniat Jon Ostrower de la The Air Current.

Proiectul de lege spune: "Este interzisă injectarea, eliberarea sau dispersarea intenționată, prin orice mijloace, de produse chimice, compuși chimici, substanțe sau aparate în atmosferă, în interiorul granițelor acestui stat, cu scopul expres de a afecta temperatura, vremea sau intensitatea luminii solare."

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite