Statul american care va restricționa accesul minorilor la rețelele sociale. „Încercăm să îi ajutăm pe părinți”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o mișcare destinată să aducă mai multă transparență și control în utilizarea rețelelor sociale de către minori, guvernatorul statului Florida, Ron De Santis, a semnat luni o lege care impune restricții stricte privind accesul la platformele online.

O nouă lege din Florina va restricționa accesul minorilor la rețelele sociale FOTO Shutterstock
O nouă lege din Florina va restricționa accesul minorilor la rețelele sociale FOTO Shutterstock

Această acțiune vine în contextul îngrijorărilor crescânde privind impactul negativ al rețelelor sociale asupra adolescenților din Statele Unite, relatează AFP.

Legea, care va intra în vigoare în ianuarie anul viitor în statul Florida, prevede că persoanele sub 14 ani nu vor putea crea conturi pe rețelele sociale. Adolescenții cu vârsta între 14 și 15 ani vor avea nevoie de consimțământul părinților pentru a se înregistra pe aceste platforme digitale.

„Încercăm să îi ajutăm pe părinți să navigheze într-un teren foarte dificil”, a declarat guvernatorul republican Ron De Santis, la momentul semnării legii.

Inițiatorul principal al proiectului, Paul Renner, președintele Camerei Reprezentanților din Florida, a salutat adoptarea legii, subliniind necesitatea protejării copiilor de potențialele pericole ale mediului online.

„Știm că pe rețelele sociale sunt comise mai multe infracțiuni împotriva copiilor decât oriunde altundeva”, a declarat Renner.

„Știm, de asemenea, că rețelele sociale au un efect devastator asupra sănătății mintale a copiilor noștri”, a adăugat acesta.

Deși majoritatea platformelor impun o limită minimă de vârstă de 13 ani pentru deschiderea unui cont, această regulă este adesea ocolită.

Cu toate acestea, unii critici ai legii susțin că responsabilitatea monitorizării utilizării rețelelor sociale de către copii ar trebui să revină părinților și nu autorităților. Alții sunt îngrijorați de o posibilă încălcare a Primului Amendament al Constituției SUA, care garantează libertatea de exprimare.

O dependență dăunătoare

Paul Renner a contracarat aceste argumente, subliniind dependența dăunătoare pe care o pot crea rețelele sociale.

„Permanenta consultare, 'like-urile' și inimioarele care oferă un pic de dopamină ne încurajează să rămânem online din ce în ce mai mult”, a explicat Renner.

Anterior, Ron De Santis respinsese un alt proiect de lege care interzicea utilizarea rețelelor sociale de către persoanele sub 16 ani, susținând că textul nu ținea suficient cont de dorințele părinților.

Guvernatorul, care este și candidat la următoarele alegeri prezidențiale din SUA, a subliniat în repetate rânduri importanța ca părinții să aibă mai mult control asupra deciziilor legate de copiii lor, în special în ceea ce privește educația.

În Florida, ca și în alte state americane, legiuitorii au încercat să ofere părinților mai multă influență în domenii considerate controversate, cum ar fi cursurile pe subiecte legate de orientarea sexuală și identitatea de gen.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite