Statele Unite lucrează pentru punerea în funcțiune a unui coridor de ajutor maritim spre Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite lucrează la coordonarea unui efort multinațional pentru a înființa un corridor de ajutor maritim spre Gaza ca parte a strategiei americane de „inundare a zonei” cu asistenţă umanitară, notează Reuters, scrie Agerpres.

Antony Blinken FOTO: EPA-EFA
Antony Blinken FOTO: EPA-EFA

Preşedintele Biden a transmis săptămâna trecută inițiativa ca armata americană să construiască un doc pe coasta mediteraneană a Fâşiei Gazei care va permite distribuirea a până la două milioane de mese pe zi.

Blinken a susţinut o videoconferinţă cu oficiali din Cipru, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a discuta despre punerea în funcţiune a noii rute.

De asemenea, SUA lucrează cu Israelul pentru acest coridor, susţinut şi de Germania, Grecia, Italia, Ţările de Jos şi Canada, dar va dura timp stabilirea coridorului, a declarat Blinken reporterilor de la Departamentul de Stat.

„Vreau să subliniez că este o completare, nu un substitut pentru alte modalităţi de a introduce asistenţă umanitară în Gaza şi, în special, rutele pe uscat rămân cea mai importantă modalitate de a face să pătrundă asistenţa şi apoi pentru a ajunge la oamenii care au nevoie de ea”, a mai spus secretarul de stat american.

Administraţia Biden se confruntă cu critici din ce în ce mai mari pentru sprijinul militar acordat Israelului, chiar dacă face eforturi considerabile pentru un acces umanitar sporit în Fâşia Gaza.

Antony Blinken a mai declarat că Israelul trebuie să deschidă cât mai multe puncte de trecere terestre, menţionând că transporturile în nordul Fâşiei Gazei au început săptămâna printr-o trecere cunoscută sub numele de „Poarta 96”. Armata americană a lansat, de asemenea, alimente din avioane.

„Concluzia este că trebuie să vedem... inundarea zonei când vine vorba de asistenţă umanitară pentru Gaza”, a declarat Blinken, adăugând că Washingtonul continuă să susţină un acord care ar presupune o pauză temporară în lupte şi eliberarea ostaticilor care mai sunt deţinuţi în Fâşia Gaza.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite