Statele Unite emit primul paşaport cu genul „X”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paşaportul SUA FOTO EPA-EFE
Paşaportul SUA FOTO EPA-EFE

Statele Unite au anunţat miercuri că au emis prmul paşaport cu genul „X”, unei persoane care nu se recunoaşte în opţiunile tradiţionale „masculin” sau „feminin”, potrivit promisiunii lui Joe Biden de a ţine mai bine cont de drepturile minorităţilor sexuale, relatează AFP.

Departamentul de Stat american a „adăugat o casetă X pentru persoanele nonbinare, intersexuale” şi, mai larg, persoanele care nu nu se recunosc în criterile de gen propuse până în prezent, a anunţat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Această nouă opţiune urmează să fe propusă tuturor solicitanţilor de paşaport - de la începutul lui 2022 -, a precizat el, reafrmând angajamentul diplomaţiei americane de a „promova libertatea, demnitatea şi egalitatea tuturor persoanelor”.

Cel puţin alte 11 ţări - inclusv Canada, Germania şi Argentina, dar şi India sau Pakistanul - propun opţiunea „X” sau „altul” în paşapoartele lor, potrivit organizaţiei Employers Network for Equality and Inclusion, cu sediul la Londra.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a relaxat deja reglementările, în iunie, pentru a le permite cetăţenilor americani să-şi aleagă ei înşişi genul în paşaport.

Persoanele care voiau anterior să înscrie alt gen decât cel din actul de naştere era necesar să prezinte un certificat medical.

Democratul Joe Biden a ridicat la rangul de prioritate apărarea drepturilor minorităţilor sexuale în lume mai mult decât orice preşedinte american dinaintea sa, într-o ruptură cu predecesorul său, Donald Trump.

Mike Pompeo, pe când era secretar de Stat al miliardarului, a interzis ambasadelor americane să arboreze steagul curcubeu, un simbol al comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi persoanelor queer (LGBTQ).

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite