Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a șapte ruși care ar fi încercat destabilizarea Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Svetlana Boyko, Vasily Gromovikov, Gleb Khloponin, Alexei Losev, Yuri Makolov, Konstantin Sapozhnikov și Anna Travnikova, precum și atelierul de ceramică Perko Julleuchter din Kaluga, au căzut sub restricție.

Clădirea Trezoreriei SUA, așa cum apare pe bancnota de 10 dolari. Foto: Shutterstock
Clădirea Trezoreriei SUA, așa cum apare pe bancnota de 10 dolari. Foto: Shutterstock

Autoritățile americane au impus sancțiuni asupra a șapte cetățeni ai Federației Ruse sub motivarea că aceștia ar fi participat la o „campanie de exercitare a influenței dăunătoare în Moldova”, se arată într-un comunicat publicat luni de Trezoreia SUA (Ministerul de Finanțe al SUA).

Potrivit versiunii prezentate în document, Trezoreria SUA „impune sancțiuni împotriva a șapte membri seniori ai unui grup asociat cu informațiile ruse pentru a exercita o influență rău intenționată”. Aceștia au participat la o „campanie de destabilizare și influență malignă continuă în Moldova”.

Potrivit secretarului adjunct al Trezoreriei SUA, Brian Nelson, care supraveghează combaterea terorismului și informațiile financiare, partea rusă ar încerca „să profite de temerile cetățenilor” din alte țări și să „destabilizeze guvernele legitim alese”. 

După cum rezultă din document, sunt introduse sancțiuni împotriva următorilor cetățeni ruși: Svetlana Boyko, Vasily Gromovikov, Gleb Khloponin, Alexei Losev, Yuri Makolov, Konstantin Sapozhnikov și Anna Travnikova. În plus, sancțiunile se asplică și pentru atelierul de olărit Perko Julleuchter din Kaluga.

  • Konstantin Prokopievici Sapozhnikov este liderul grupului de influență malignă menționat și a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.
  • Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
  • Gleb Maksimovici Khloponin a fost implicat în strângerea detaliilor de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
  • Svetlana Andreevna Boiko este un membru senior al grupului de influență malignă menționat și s-a ocupat de bugetul pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
  • Aleksei Viacheslavovici Losev a efectuat recunoașteri în Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova. Losev deține Perko Julleuchter , un atelier care produce felinare ceramice. OFAC desemnează pe Perko Julleuchter în conformitate cu EO 14024 pentru că este deținută sau controlată de, sau pentru că a acționat sau a pretins să acționeze pentru sau în numele, direct sau indirect, al lui Losev.
  • Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului de destabilizare a guvernului Republicii Moldova.
  • Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova a coordonat cu Boiko promovarea narațiunilor pro-Rusia pentru publicul din mai multe țări, inclusiv Statele Unite.

Toți sunt desemnați în conformitate cu EO 14024 pentru că sunt responsabili sau complici sau pentru că s-au implicat direct sau indirect sau au încercat să se angajeze în activități care subminează pacea, securitatea, stabilitatea politică sau integritatea teritorială a Statelor Unite, a aliaților sau partenerilor săi, pentru sau în numele sau în beneficiul direct sau indirect al guvernului Federației Ruse. 

Pregătirea pentru protest a fost condusă de un instructor cu legături cu Mihail Sergheevici Potepkin. OFAC l-a desemnat pe Potepkin pe 15 iulie 2020 , pentru rolul său de director regional pentru M Invest, o companie desemnată care a servit drept acoperire pentru forțele PMC Wagner susținute de Kremlin care operează în Sudan și a fost responsabilă de elaborarea planurilor pentru fostul președinte sudanez Omar al- Bashir pentru a suprima protestatarii. OFAC l-a sancționat pe fostul angajator al lui Potepkin, Agenția de Cercetare pe Internet, pe 30 septembrie 2019 , pentru eforturile sale de a influența alegerile intermediare din SUA din 2018.  

La 26 octombrie 2022, Trezoreria americană i-a sancționat pe Iuri Igorevici Gudilin, Olga Yurievna Grak și Leonid Mihailovici Gonin pentru eforturile lor coordonate în 2020 și 2021 de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova.

Includerea pe lista de sancțiuni înseamnă înghețarea activelor din Statele Unite și interzicerea pentru cetățenii sau companiile americane de a face afaceri cu persoanele sancționate, cărora le este interzisă și intrarea în SUA. 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite