Statele Unite au avertizat Irakul înaintea loviturilor sale de răspuns executate vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul a anunțat guvernul irakian în avans cu privire la recentele lovituri împotriva țintelor pro-iraniene din Irak, a declarat luni Departamentul de Stat, clarificând declarațiile Casei Albe care sugerau contrariul, transmite AFP, scrie Agerpres.

Steaguri SUA și Irak FOTO: Shutterstock
Steaguri SUA și Irak FOTO: Shutterstock

„Cu privire la riposta de vineri, am informat guvernul irakian imediat după ce au avut loc loviturile”, a declarat reporterilor adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Patel a adăugat că „guvernul irakian, ca toate ţările din regiune, a înţeles clar că va exista un răspuns după moartea soldaţilor americani”.

Statele Unite au efectuat mai multe lovituri în Siria şi Irak împotriva unor ţinte ale forţelor de elită iraniene şi ale unor grupuri armate pro-iraniene, ca răzbunare pentru un atac din 28 ianuarie care a ucis trei soldaţi americani în Iordania, în apropierea graniţelor cu Irak şi Siria.

Irakul şi Siria, au condamnat aceste lovituri. Bagdadul a denunţat „o încălcare a suveranităţii irakiene” şi a înmânat o „scrisoare de protest” însărcinatului american cu afaceri din capitala irakiană.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor vineri seară că Washingtonul a informat autorităţile irakiene „înainte” de atacuri, afirmaţia a înfuriat Bagdadul.

„Am răspuns cu informaţiile disponibile la momentul respectiv”, s-a apărat luni John Kirby.” Nu a fost atât de precis pe cât ar fi putut fi şi regret orice confuzie care a putut fi creată”, a spus el.” Acestea fiind spuse, nu am făcut niciun secret, atât pe lângă oficialii irakieni, cât şi în public, că vom răspunde la atacurile care ne vizează trupele. Şi, de fapt, am notificat oficial Irakul despre acest lucru, conform procedurii adecvate”, a adăugat Kirby.

Având în vedere natura extrem de sensibilă a relaţiilor dintre Statele Unite şi Irak în acest moment, Washingtonul a făcut această clarificare, asigurându-se că nu a informat în prealabil Irakul despre operaţiunile militare, notează France Presse.

Aproximativ 2.500 de soldaţi americani sunt detașați în Irak ca parte a coaliţiei create în 2014 pentru a lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

Într-un contextual tensiunilor regionale puternice alimentate de războiul din Fâşia Gaza între Israel şi Hamas, premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani a declanșat discuţii cu

Statele Unite privind viitorul coaliţiei pentru obținerea unui calendar care să permită o retragere treptată.

Din luna octombrie, peste 165 de lovituri cu drone şi atacuri cu rachete au vizat poziţii americane în Irak şi Siria. Cele mai multe au fost revendicate de o coaliţie de grupuri armate pro-iraniene denumită „Rezistenţa islamică în Irak”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite