Statele Unite au aprobat vânzarea de sisteme de lansatoare de rachete Himars Poloniei

0
Publicat:

Statele Unite au anunţat marţi că au aprobat vânzarea a 18 sisteme de lansatoare de rachete Himars Poloniei, ţară membră NATO care se învecinează cu Ucraina, pentru zece miliarde de dolari, transmite AFP.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Vânzarea planificată va îmbunătăţi obiectivele militare ale Poloniei în ceea ce priveşte reînnoirea capacităţilor sale, sporind în acelaşi timp interoperabilitatea cu SUA şi cu alţi aliaţi", a declarat Agenţia de Cooperare pentru Apărare a SUA (DSCA) într-un comunicat de presă.

"Polonia intenţionează să folosească acest echipament de apărare pentru a-şi moderniza forţele armate şi pentru a-şi extinde capacitatea de a-şi consolida securitatea internă şi de a descuraja ameninţările regionale", a adăugat DSCA.

Sistemul Himars, fabricat de gigantul american Lockheed Martin, este un lansator de rachete montat pe vehicule blindate uşoare, cu care armata americană a echipat în special forţele ucrainene. El poate fi echipat cu şase rachete cu o rază de acţiune de aproximativ 80 km, sau cu o singură rachetă tactică cu o rază de acţiune de 300 km numită ATACMS.

Washingtonul a refuzat până acum să furnizeze Kievului rachete ATACMS pentru a împiedica ca o armă americană să ajungă pe teritoriul Rusiei. Tranzacţia ce tocmai a fost aprobată, destinată Poloniei, include furnizarea a 45 de rachete ATACMS.

Anunţul acestei vânzări are loc la aproape un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri