Stare de dezastru în Texas din cauza unei amibe devoratoare de creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO wired.com
FOTO wired.com

Autorităţile din Texas şi-au înteţit eforturile în vederea contracarării ameninţării generate de o specie de amibă „devoratoare de creier” care a fost detectată în reţeaua de aprovizionare cu apă a unui comitat şi a provocat moartea unui băiat de şase ani, relatează Reuters.

Guvernatorul Greg Abbott a decretat starea de dezastru în comitatul Brazoria, după ce amiba Naegleria fowleri a fost descoperită în reţeaua de apă a oraşului Lake Jackson, situat în zona metropolitană Houston.Nu auzi vorbindu-se despre astfel de lucruri până când nu ţi se întâmplă chiar ţie. Nu te gândeşti că ai putea fi acea persoană din 72 de milioane până când nu ţi se întâmplă”, a declarat Maria Castillo, mama băiatului care a murit la începutul lui septembrie după ce a dezvoltat o infecţie cerebrală cauzată de acea amibă.

Naegleria fowleri se găseşte frecvent în sol şi în apa dulce cu temperatură ridicată şi pătrunde în organism pe la nivelul nasului, călătorind apoi până la creier, unde declanşează o formă rară dar adeseori mortală de infecţie, potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite. Deşi cazurile de infectare cu Naegleria fowleri sunt rare, rata de deces este de peste 97%. Doar patru persoane dintre cele 145 cunoscute ca infectate cu Naegleria fowleri în Statele Unite din 1962 până în 2018 au supravieţuit, notează Reuters, citând CDC.

Locuitorii din Lake Jackson sunt sfătuiţi să fiarbă apa de la robinet înainte de a o bea sau de a o folosi pentru gătit.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite