Sondaj Reuters/Ipsos: Harris se bucură de o percepţie mai favorabilă decât Biden în rândul femeilor, tinerilor şi republicanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul american Kamala Harris (d) se adresează publicului în timpul unui miting la Los Angeles Southwest College din Los Angeles California Statele Unite ale Americii FOTO EPA-EFE / Etienne Laurent
Senatorul american Kamala Harris (d) se adresează publicului în timpul unui miting la Los Angeles Southwest College din Los Angeles California Statele Unite ale Americii FOTO EPA-EFE / Etienne Laurent

Aproape nouă din 10 democraţi privesc favorabil nominalizarea Kamalei Harris în calitate de vicepreşedinte în cursa prezidenţială, iar popularitatea acesteia în rândul femeilor, votanţilor tineri şi a unor republcani este mai mare decât a lui Joe Biden, arată un sondaj Reuters/Ipsos publicat miercuri.

Sondajul de opinie efectuat între 11 şi 12 august a mai scos la iveală că 60% dintre americani - între care şi democraţi (87% ) şi republicani (37%) - consideră alegerea lui Harris, prima femeie de culoare şi de origine asiatică nominalizată ca vicepreşedinte - „un punct major de cotitură” pentru SUA.

Senatoarea americană din California este văzută la fel de favorabil sau chiar mai favorabil decât Biden de către majoritatea grupurilor demografice, indicând potenţialul său de a-l ajuta pe fostul vicepreşedinte democrat să câştige o susţinere mai largă în alegerile din noiembrie.

Harris, 55 de ani, fiica unor imigranţi - tatăl din Jamaica, mama din India - a fost procuror general în California şi a doua femeie de culoare din istoria SUA aleasă în Senatul SUA.

45% dintre americani ar vota pentru perechea Biden/Harris faţă de 38% pentru perechea Trump/Mike Pence. 

Sondajul a arătat că 56% dintre americani au o impresie bună despre Harris - comparabil cu numărul americanilor care îl percep favorabil pe Biden. Pe de altă parte, Trump are 42%, în timp ce Pence are 47%.

60% dintre femei au o percepţie favorabilă a lui Harris, comparativ cu 53% care au părere bună despre Biden. Femeile constituie un electorat mai mare decât bărbaţii, şi sunt o forţă în alegerile americane. De pildă, o creştere a susţinerii Partidului Democrat în rândul femeilor albe, care au absolvit un colegiu, a contribuit la obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor, în 2018.

Biden are un avantaj mai mare decât Trump în privinţa voturilor femeilor în general, dar el nu şi-a îmbunătăţit în ultimele luni procentajul în rândurile femeilor de culoare, în timp ce femeile albe care nu au absolvit un colegiu îl preferă în mare proporţie pe Trump.

Circa 25% dintre republicani aprobă nominalizarea lui Harris şi o percep favorabil, faţă de de doar 20% care au impresie bună despre Biden.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost efectuat online şi a cuprins 1.000 de adulţi din toată America, între care 389 de republicani şi 419 de democraţi.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite