Şefa agenţiei americane anti-drog demisionează după ce agenţii săi au participat la orgii plătite de cartelurile de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michele Leonhart, şefa Agenţiei americane anti-drog
Michele Leonhart, şefa Agenţiei americane anti-drog

Michele Leonhart  şefa Agenţiei americane de luptă împotriva drogurilor (Drugs Enforcement Agency, DEA) va demisiona, după ce s-a aflat că agenţi ai agenţiei au participat la orgii în străinătate cu prostituate plătite din banii cartelurilor de droguri, a anunţat marţi ministrul justiţiei al SUA.

Agenţia condusă de  Michele Leonhart a fost vehement criticată după publicarea, în martie, a unui raport al Inspectoratului general al Ministerului Justiţiei, care a dezvăluit că agenţi ai DEA au primit prostituate, bani, arme şi cadouri oneroase din partea cartelurilor de droguri, în timp ce desfăşurau anchete în străinătate.

Raportul a fost realizat după ce s-a dezvăluit că agenţi ai DEA au petrecut seri în compania unor prostituate, în timpul unei călătorii prezidenţiale în Columbia, în 2012. Şapte dintre cei zece agenţi acuzaţi au recunoscut faptele şi au fost sancţionaţi.

Oficiali din cadrul administraţiei Obama au criticat-o de mai mult timp pe Leonhart, o agentă care a făcut istorie în DEA după ce a avansat ca prima femeie la conducerea unui birou de teren. În ultima perioadă ea a înfuriat administraţia, părând să se opună relaxării prevederilor cu privire la consumul de marijuana, în contextul în care mai multe state au legalizat utilizarea acestui drog uşor atât în scopuri medicale, cât şi recreaţionale.

Leonhart a fost criticată dur, recent, pentru rezultate slabe, în cadrul unei audieri în Congres, în urma unui raport al inspectorului general, potrivit căruia agenţi din cadrul DEA au întreţinut relaţii sexuale, în Columbia, cu prostituate plătite de carteluri de droguri. Raportul cita aplicarea unor pedepse uşoare acestor agenţi şi faptul că Leonhart nu ştia ce să facă în acest scandal.

Potrivit presei, Leonhart s-a întâlnit luni cu oficiali de la Departamentul Justiţiei pentru a discuta despre plecarea ei şi interimatul la conducerea agenţiei. Ei sperau să anunţe demisia înaintea preluării conducerii Departamentului de către Loretta Lynch, viitorul procuror general al Statelor Unite, care aşteaptă să fie confirmată în funcţie în Senat miercuri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite