Șansele unui conflict militar SUA-China „sunt foarte mari”, susține un republican de rang înalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un republican de rang înalt din Congresul SUA a afirmat, duminică, că șansele unui conflict cu China cu privire la Taiwan „sunt foarte mari”, după ce un general american a stârnit consternare cu o notă în care atenționa că SUA vor lupta cu China în următorii doi ani, relatează Reuters.

Atât SUA, cât și Taiwanul vor organiza alegeri prezidențiale în 2024. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Atât SUA, cât și Taiwanul vor organiza alegeri prezidențiale în 2024. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Într-o notă, care era datată la 1 februarie, însă publicată vineri, generalul forţelor aeriene Mike Minihan, a scris: „instinctul meu îmi spune că vom lupta în 2025". 

Sper să se înșele... Cred totuși că are dreptate”, a afirmat, duminică pentru Fox News Mike McCaul, noul președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților a SUA. 

Părerile generalului nu reprezintă statisticile Pentagonului, însă indică îngrijorarea la cel mai înalt nivel al armatei americane cu privire la o posibilă încercare a Chinei de a exercita controlul asupra Taiwanului. 

Atât SUA, cât și Taiwanul vor organiza alegeri prezidențiale în 2024, ceea ce ar putea crea o oportunitate pentru China de a întreprinde o acțiune militară, a mai precizat Minihan. 

McCaul a afirmat că, în cazul în care China nu reușește să preia controlul asupra Taiwanului fără vărsare de sânge, atunci „după părerea mea, se vor uita la o invazie militară. Trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru”. 

El a învinuit administrația președintelui american Joe Biden că a dat dovadă de slăbiciune, după retragerea din Afganistan, care ar putea face războiul cu China mai probabil. 

„Șansele sunt foarte mari să asistăm la un conflict cu China, Taiwan și Indo-Pacificul”, a afirmat McCaul. 

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat la începutul acestei luni că se îndoiește că intensificarea activității militare chinezești în apropierea Taiwanului reprezintă un semn al unei invazii iminente a insulei de către Beijing. 

Un oficial al Pentagonului a afirmat, sâmbătă, că afirmațiile generalului „nu sunt reprezentative pentru punctul de vedere al Departamentului cu privire la China”

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite