Rudele victimelor atacului din biserica Charleston vor primi 88 de milioane de dolari de la Guvernul Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Rudele celor nouă afro-americani ucişi de un adept al supremaţiei albilor într-o biserică din Charleston, în 2015, precum şi supravieţuitorilor tragediei, vor primi de la Guvernul SUA 88 de milioane de dolari, relatează AFP.

Pentru această sumă, victimele trebuie să renunţe la procesele împotriva poliţiei federale pentru „neglijenţe” care i-au permis atacatorului Dylann Roof să cumpere o armă atunci când, conform plângerii, verificarea antecedentelor sale ar fi trebuit să blocheze tranzacţia, potrivit Agerpres. 

Acest atac „a fost o crimă îngrozitoare motivată de ură, care a cauzat suferinţe incomensurabile familiilor victimelor şi supravieţuitorilor”, a declarat ministrul Justiţiei Merrick Garland după finalizarea acordului cu reprezentanţii victimelor.

„88 de milioane este una dintre cele mai mari sume alocate pentru un dosar de drepturi civile în istoria Statelor Unite”, a declarat avocatul victimelor, Bakari Sellers, în cadrul unei conferinţe de presă.

Această sumă va fi împărţită între cei cinci supravieţuitori ai atacului care vor primi fiecare câte cinci milioane şi rudele celor nouă persoane ucise care vor primi între 6 şi 7,5 milioane pentru fiecare deces.

Convins de supremaţia albilor asupra altor rase pe care le considera inferioare, Dylan Roof a tras de 77 de ori într-o biserică metodistă din Charleston pe 17 iunie 2015, provocând moartea a nouă enoriaşi negri care veniseră la o întâlnire de studiu biblic. Tânărul era atunci în vârstă de 21 de ani.

Acest atac a fost cu atât mai şocant pentru opinia publică americană şi internaţională pentru că a însângerat un loc simbol al luptei împotriva sclaviei. Emanuel African Methodist Episcopal Church reuneşte cea mai veche comunitatea neagră din acest oraş istoric din epoca plantaţiilor, situat în sud-estul SUA.


Tânărul extremist a fost condamnat la începutul lui 2017 la pedeapsa cu moartea, după ce nu a exprimat niciun fel de regrete pentru atac şi nici nu şi-a cerut iertare victimelor.

În faţa Curţii de apel, avocaţii săi au încercat să obţină anularea pedepsei sale, argumentând că judecătorul de primă instanţă nu ar fi trebuit să accepte cererea lui Dylan Roof de a-şi asigura singur apărarea. Magistraţii Curţii de apel au respins însă acest argument.

Condamnatul, acum în vârstă de 27 de ani şi deţinut într-un penitenciar, nu riscă să fie executat prea curând, întrucât administraţia preşedintelui Biden a impus luna trecută un moratoriu asupra execuţiilor federale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite