Război civil în Rusia. Occidentul, luat prin surprindere de revolta lui Prigojin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii americani și occidentali au grijă să nu intervină asupra evenimentelor care se desfășoară în Rusia, din cauza modului în care președintele rus Vladimir Putin ar putea să folosească orice implicare percepută a Occidentului în escaladarea crizei, scrie CNN.

Președintele american Joe Biden urmărește cu atenție situația/ FOTO: EPA
Președintele american Joe Biden urmărește cu atenție situația/ FOTO: EPA

Oficialii din întreaga administrație Biden au convocat întâlniri de urgență vineri seara pentru a evalua evenimentele , care s-au desfășurat atât de repede încât i-au surprins pe oficialii americani și europeni, au spus sursele CNN. Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat Wagner, a promis vineri că va ripostă împotriva conducerii militare ruse pentru o presupusă lovitură asupra unei baze militare Wagner și de atunci a luat controlul obiectivelor militare din două orașe rusești.

Biroul secretarului de stat american Antony Blinken a confirmat sâmbătă că a vorbit cu oficiali din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Uniunea Europeană.

În timpul discuției, „secretarul Blinken a reiterat că sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina nu se va schimba”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller, adăugând că SUA „vor rămâne în strânsă coordonare” cu oficialii occidentali.

Între timp, Marea Britanie a organizat o reuniune a grupului său de lucru guvernamental de urgență (COBRA) pentru a discuta despre evenimentele în curs, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al Oficiului pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare din Regatul Unit.

Pe măsură ce avansul Rusiei în Ucraina a stagnat la începutul acestui an, oficialii americani au stabilit că există o luptă internă pentru putere în desfășurare între grupul Wagner și guvernul rus, notează CNN . Cu toate acestea, oficialii serviciilor de informații americane și europene nu au prezis că Prigojin va ljua cu asalta regiunea rusă Rostov cu forțele sale, potrivit unor surse familiare ale serviciilor de informații.

„Este atât de greu de spus cât de mult s-a vorbit și cât de mult a fost real”, a declarat una dintre surse pentru CNN. „Tensiunea a crescut atât de mult timp fără să se întâmple nimic cu adevărat.”

Vineri, Prigojin, până mai ieri un aliat al lui Putin, a acuzat conducerea militară a Rusiei că a ucis o „un număr uriaș” din forțele sale mercenare într-o lovitură asupra taberei lui Wagner – fapt negat de Ministerul rus al Apărării– și a promis că va riposta. Prigojin a mai susținut că Moscova a invadat Ucraina sub pretexte false inventate de Ministerul rus al Apărării și că Rusia pierde de fapt teren pe câmpul de luptă.

După ce a pretins rapid controlul asupra obiective militare din două orașe rusești, Prigojin a avertizat că trupele sale se vor îndrepta către Moscova. Ca răspuns, Putin a promis că va pedepsi „răscoala armată”.

Puțini ar fi putut prezice ce plănuia Prigojin

Un oficial european din serviciile de informații a declarat pentru CNN că „temperatura se ridicase în mod evident”, dar puțini ar fi putut prezice ce plănuia Prigojin. Oficialul a spus că Occidentul va urmări cum se desfășoară acest lucru în următoarele 24 până la 48 de ore, după care, probabil, lipsa de aprovizionare va începe să apară în rândul forțelor Wagner.

Nu este clar pentru oficialii americani sau europeni cu cât timp înainte plănuia Prigojin rebeliunea. O sursă familiarizată cu serviciile de informații occidentale a spus că se pare că pentru organizare trebuie să fi fost nevoie de cel puțin câteva zile. O altă sursă, totuși, a remarcat că Rostov este foarte aproape de linia frontului în Ucraina, așa că este posibil să nu fi fost nevoie de multă gândire.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că acest conflict a scos la iveală „slăbiciunea” Rusiei, iar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene numind-o „un semn al prăbușirii regimului Putin”.

„Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune la scară largă”, a spus Zelenski . „Și cu cât Rusia își ține mai mult trupele și mercenarii pe pământul nostru, cu atât mai mult haos, durere și probleme va avea mai târziu pentru ea însăși.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite