Rădăcinile irlandeze ale lui Joe Biden. Ar putea candidatul democrat obţine voturi de la electoratul irlandez?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden în cadrul vizitei sale oficiale la Bellina în comitatul Mayo iunie 2016 FOTO EPA-EFE
Joe Biden în cadrul vizitei sale oficiale la Bellina în comitatul Mayo iunie 2016 FOTO EPA-EFE

Candidatul democrat la preşedinţia SUA Joe Biden are rădăcini irlandeze atât pe lina maternă, cât şi paternă, provenind din imigranţi irlandezi care au ajuns în America din pricina Foametei irlandeze din anii 1945-1949. Biden este cinci optimi irlandez.

Joseph Robinette Biden Jr. s-a născut în 1942 la Scranton, Pennsylvania, şi s-a mutat la Delaware în copilărie. Al 47-lea vicepreşedinte al SUA în administraţia Obama, Biden a mai candidat la nominalizarea Partidului Democrat la preşedinţie în 1988 şi 2018 şi a fost senator timp de 36 de ani.

Joe Biden a făcut prima vizită oficială în Irlanda în calitate de vicepreşedinte în 2016, iar recent un grup de susţinători a lansat o campanie în favoarea sa în această ţară. În oraşul irlandez Ballina din comitatul Mayo, unde se află rudele sale îndepărtate pe linie maternă, se găseşte un portret al lui Biden în stilul pop-art. 

Laurita Blewitt, verişoara sa de-a patra, în vârstă de 37 de ani, a fost contactată de Casa Albă pentru o listă de invitaţi la cină înainte de de vizita lui Biden în Irlanda, în 2016. 

„Are o grămadă de veri care trăiesc în Ballina şi împrejurimi, şi ei sunt doar o linie a familiei sale irlandeze”, a spus aceasta care trăieşte în apropiere de oraşul din Comitatul Mayo.

22 de preşedinţi americani au rădăcini irlandeze, între care Ronald Reagan, ai cărui străbunici au fost imigranţi catolici irlandezi şi John F Kennedy, cel care are şi cea mai puternică filiaţie irlandeză, ambele perechi de bunici fiind irlandeze. Cel mai popular preşedinte american, John F Kennedy ,a mers într-o vizită în Irlanda cu cinci luni înainte să fie asasinat în 1963, fiind primul lider străin care a ţinut un discurs în Parlament.

Originea irlandeză le-a adus mereu voturi candidaţilor americani în măsura în care potrivit ultimului recensământ, unul din 10 americani - adică 33 de milioane- are descendenţi irlandezi. După Kennedy şi alţi preşedinţi americani au trecut Atlanticul pe urma strămoşilor lor irlandezi, inclusiv democratul Barack Obama, care a aflat de la genealogi că a avut un stră-stră-străbunic în Irlanda.

Cât despre Donald Trump, contracandidatul lui Joe Biden, singura lui legătură cu această ţară este un club de golf în comitatul Clare.

Sânge irlandez

Biden a vorbit în interviuri despre conexiunea sa puternică cu Irlanda. Pe linie maternă provine din două familii irlandeze: Blewit din Comitatul Mayo şi Finnegan din Comitattul Louth, Peninsula Cooley, de la graniţa cu Irlanda de Nord. Pe linie paternă, originea sa irlandeză a fost trasată de la străbunica sa Mary Jane Hanafee.

Într-un interviu acordat publicaţiei Irish America în 1987, înainte de prima sa candidatură la nominalizarea democrată la preşedinţie, Biden a vorbit pe larg despre originea sa şi copilăria într-un oraş locuit în mare parte de imigranţi irlandezi, Scranton, Pennsylvania. Biden a crescut într-un cartier dominat de o parohie irlandeză. De atunci a vizitat de mai multe ori Irlanda împreună cu familia sa.

„Numele de fată al mamei a fost Finnegan, cred că familia ei era din Mayo. Bunicii ei de ambele părţi erau 100% irlandezi....Bunica mea era pe jumătate franţuzoaică. Prin urmare pe partea tatălui meu cel puţin un sfert erau irlandezi, iar tatăl său insista la că numele Biden e irlandez, dar nu avea niciun fel dovezi”, spunea Biden într-un interviu din 1987.

„Străbunica mea Finnegan era singura care ştia să citească în galică. Obişnuia să citească scrisori în galică pentru cei care primeau scrisori de acasă şi le răspundea la ele. Străbunica mea îmi spunea: ia aminte, Joey Biden, cel mai bun sânge al tău e irlandez”, a povestit Biden.

Genealogul care i-a clarificat rădăcinile irlandeze lui Obama, l-a ajutat şi pe Biden cu arborele genealogic. Totul a pornit cu emigrarea a două familii de irlandezi: Edward şi Mary Blewitt şi cei 8 copii ai lor care au ajuns la New York în ianuarie 1851. Printre copii, se afla şi Patrick, 18 ani, stră-străbunicul lui Biden, care s-a stabilit în Scranton; Owen şi Jane Finnegan şi copiii lor, care au ajuns la New York în 1949, respectiv 1950.

Familiile fugeau din calea foametei  (1845-1849) care a ucis 1 milion de oameni. 2 milioane de irlandezi au emigrat atunci. Familiile lor s-au unit în 1909, când Ambrose Finnegan şi Geraldine Blewitt s-au căsătorit în Scranton.

Şansele ca irlandezii să-i dea votul lor

Luna aceasta susţinători ai lui Biden au creat grupul „Irlandezii pentru Biden” (Irish 4 Biden) şi au mers în Peninsula Cooley, unde au lansat o campanie adresată irlandezilor care au rude în America pentru a le convinge să-l voteze pe Biden.

Unul dintre localnici, Eamon Thornton, a povestit despre vizita lui Biden, în 2016, la cimitirul de pe malul Mării Irlandeze, unde sunt îngropaţi strămoşii săi de pe linie maternă Finnegan.

„În perioada foametei au avu loc înmormântări masive. I-a vizitat mormântul stră-stră-strbunicului său. A fost evident că era adânc mişcat să fie aici, a atins pietrele de mormânt ale strămoşilor săi”, a spus acesta.

La evenimentul public din această lună au participat puţine rude ale lui Biden, unii invocând rata infecţiilor cu noul coronavirus de la graniţa cu Irlanda de Nord, alţii faptul că nu sunt democraţi, ca de altfel mulţi americani de origine irlandeză.

„Sigur că multora le-ar plăcea ca o rudă să ajungă la Casa Albă. Dar nu aş putea fi nici democrat, nici republican. Nu mi-aş da seama de diferenţă”, spune Gerry Finnegan, 70 de ani, văr de-al treilea de-ai lui Biden, un miner pensionar care a trăit mare parte din viaţă în Canada, Zambia şi Indonezia, dar care acum s-a întors pe meleagurile natale.

În 2016, Gerry Finnegan i-a arătat lui Biden fotografii de familie la pub-ul său local, o parte din ele regăsindu-se şi în albumele proprii de familie. Deşi are o relaţie de rudenie cu Biden, acesta spune că Trump „are punctele lui bune, în pofida lucrurilor stupide pe care le spune” remarcând că mulţi oameni din administraţia Trump au nume irlandeze. „Republicanii sunt la fel de irlandezi ca democraţii, aşa că nici nu mai contează, irlandezii conduc America”.

Întrebat dacă ar da curs unei vizite la Casa Albă în cazul unei victorii a lui Biden, acesta a răspuns că probabil şi-ar trimite nepoata.

Povestea a fost diferită cu irlandezii Blewitt din comitatul Mayo care s-au apropiat imediat de Biden.

„Au venit fratele, surorile, mătuşile, unchii şi verii mei. Am fost norocoasă să stau lângă el. Din prima clipă am simţit o căldură autentică din partea lui. A fost ca şi cum l-aş cunoaşte de-o viaţă. N-a existat nicio o stânjeneală. A fost relaxat şi în largul lui”, spune Laurita Blewitt .

Biden a dezvoltat o legătură mai puternică cu mama sa Christina, bolnavă de cancer - şi mama, ca şi unul din fii săi, au murit de cancer. Biden a sprijinit construirea unui centru de îngrijire pentru pacienţii cu cancer la Castlebar, comitatul Mayo.

Laurita Blewitt a fost invitată la Casa Albă în ianuarie anul următor, 2017, când Biden a primit Medalia Prezidenţială a Libertăţii din partea lui Obama. Câteva luni mai târziu, Biden s-a întors în Irlanda pentru o vizită ceva mai privată la familia Blewitt şi s-a plimbat prin Ballina cu şapcă pe cap.

Laurita Blewitt are numai cuvinte de apreciere faţă de Biden prin comparaţie cu politicienii irlandezi: „Joe e diferit. Vorbeşte zilnic atâţia oameni şi totuşi îşi aminteşte cine eşti, îşi face timp pentru tine”, spune verişoara îndepărtată a lui Biden care a mers la Nevada pentru a ajuta la campania sa în alegerile democrate primare. Fratele său Joe, un instalator local, are un mesaj pro -Biden pe duba sa de lucru: „Joe Biden pentru Casa Albă şi Joe Blewitt pentru casa ta” şi cum acesta s-a viralizat rapid a început să primească mesaje ostile cel mai probabil de la susţinătorii americani ai lui Trump.

„Oamenii îi trimiteau meme-uri nebuneşti cu Trump, îl sunau şi ţipau la el. Nu ştiu dacă Trump instigă la asta sau este doar societatea în care trăim acum. Dar e răutăcios. Este opusul lui Joe”, spune aceasta.

Campania electorală a lui Joe Biden e concentrată în jurul împiedicării lui Donald Trump să câştige un al doilea mandat.

„Dacă îi dăm lui Donald Trump opt ani la Casa Albă, va schimba fundamental şi permanent caracterul acestei naţiuni, identitatea noastră, iar eu nu pot sta deoparte ca să văd cum se întâmplă asta”, şi-a motivat Joe Biden candidatura.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite