Procesul adolescentului de 17 ani care a împuşcat trei oameni la protestele din SUA, la final. „Este o decizie grea, dar probele duc doar la o singură concluzie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Luni au avut loc pledoariile finale ale acuzării şi apărării în procesul tânărului Kyle Rittenhouse, acuzat că anul trecut, când avea 17 ani, a împuşcat trei oameni în timpul protestelor violente din oraşul american Kenosha, care au urmat uciderii de către poliţie a unui bărbat de culoare.

Judecătorul a respins acuzaţia că minorul Kyle Rittehnouse, care avea 17 ani la momentul comiterii faptelor, ar fi posedat ilegal arma cu care a tras, argumentând că legea este vagă în această privinţă, scrie Reuters care a enumerat punctele-cheie din pledoariile apărării şi acuzării.

Mike Richards, avocatul apărării, l-a descris pe Joseph Rosenbaum, prima victimă împuşcată mortal de Kyle Rittenhouse, ca fiind un „un om rău” şi un „scandalagiu”, potrivit Digi24.  

„Kyle era un puşti de 17 ani care încerca să ajute comunitatea”, a mai spus avocatul. Încercând să readucă în atenţie argumentul că Rittenhouse a fost atacat şi a acţionat în legitimă apărare, avocatul a mai spus: „Clientul meu se temea pentru viaţa lui când l-a împuşcat pe Joseph Rosenbaum. Se temea din cauza ameninţărilor anterioare şi a actelor de violenţă la care a fost martor”.

„Este o decizie grea, dar probele conduc către o singură concluzie. Aceea că comportamentul lui Kyle Rittenhouse din ziua de 25 august determinat de acţiunile dlui Rosenbaum şi ale altora. Nu există învingători în acest caz, dar a-l condamna pe Kyle Rittenhouse pentru ceva ce a avut privilegiul să facă nu serveşte niciunui interes legitim”.

Thomas Binger, procurorul adjunct al districtului Kenosha, a spus în faţa juriului că „este un caz în care un adolescent de 17 ani a omorât doi oameni neînarmaţi şi l-a rănit grav pe un al treilea cu o puşcă automată. Nu a fost o situaţie în care îşi proteja casa sau familia. A omorât oameni după ce a s-a deplasat acolo (în Kenosha, statul Wisconsin - n.r.) din oraşul său, Antioch, statul Illinois, şi a stat afară în ciuda stării de alertă”.

Binger a argumentat că Rittenhouse l-a provocat pe Rosenbaum, ridicând arma.

De asemenea, Rittenhouse a minţit când a spus în seara aceea că Rosenbaum a scos un pistol, declaraţie surprinsă într-o înregistrare video prezentată instanţei. „Joseph Rosenbaum nu avea armă, acuzatul ştia că este neînarmat”, a spus procurorul. „Acuzatul minte ca să-şi salveze pielea, în loc să fi mers să încerce să-l ajute pe cel pe care tocmai îl împuşcase.”

Binger l-a numit pe Rittenhouse „mincinos” când a spus că a mers la protest pentru a acorda primul ajutor. „Arma lui este absolut incompatibilă cu rolul unui medic”, a spus procurorul, adăugând că puşca era încărcată cu gloanţe adevărate, concepute să străpungă ţinta.

Procurorul a arătat imagini în care apare Gaige Grosskreutz, a treia victimă a lui Rittebhouse, cu o mare parte din braţul drept lipsă, ca urmare a împuşcării de aproape de către Rittenhouse. Grosskreutz a supravieţuit.

„Aşa arată când tragi în cineva cu o armă AR-15 de la mică distanţă”, a spus Binger. „Să nu ne facem că nu vedem”.

Kyle Rittenhouse este acuzat că a ucis doi oameni şi a rănit un al treilea în timpul protestelor din Kenosha, în vreme ce apărarea încearcă să convingă juriul că era în legitimă apărare.

Potrivit legii din Wisconsin, dacă cineva provoacă o confruntare, trebuie epuizate toate celelalte mijloace înainte de a folosi o forţă letală pentru autoapărare. Dacă procurorul poate demonstra că Rittenhouse a fost agresorul, lucrurile se complică pentru apărare.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite