Prima critică a lui Obama pentru Trump. Fostul preşedinte denunţă ordinul privind imigraţia drept discriminare bazată pe credinţă sau religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trump şi Obama FOTO AFP
Trump şi Obama FOTO AFP

Fostul preşedinte american Barack Obama a lăudat protestatarii care s-au strâns în întreaga ţară pentru a protesta faţă de ordinele de imigrare semnate de preşedintele Donald Trump, rupând tăcerea cu privire la aspectele politice pentru prima dată de la încetarea mandatului, scrie Associated Press.

„Preşedintele (Obama, n.r.) nu este de acord în mod fundamental cu noţiunea de discriminare faţă de persoane din cauza credinţei sau religiei lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Obama, Kevin Lewis.

În prima sa declaraţie în numele fostului preşedinte, Lewis a spus Obama a fost „încurajat” de angajarea de care dau dovadă comunităţile din SUA. Lewis, un fost oficial al Casei Albe, a subliniat faptul că Obama a folosit ultimul său discurs oficial în calitate de preşedinte pentru a vorbi despre responsabilitatea americanilor de a fi „gardieni ai democraţiei noastre”, chiar şi în anii în care nu au loc alegeri.

„Cetăţenii îşi exercită dreptul constituţional de a se strânge, de a se organiza şi de a-şi face vocile auzite în faţa oficialilor aleşi şi este exact ceea ce ne aşteptăm să vedem când valorile americane sunt în joc”, a spus Lewis.

Lewis nu a invocat în mod specific ordinul lui Trump privind imigraţia. El a respins însă comparaţii între recentele acţiuni ale lui Trump şi deciziile de politică externă a lui Obama.

Comentariile lui Lewis au marcat prima dată când Obama a analizat acţiunile lui Trump de când a părăsit Casa Albă, pe 20 ianuarie. În ultima sa săptămână în calitate de preşedinte, Obama a spus că a planificat să urmeze exemplul lui George W. Bush, dându-i succesorului său loc să guverneze fără a-l contesta.

Cu toate acestea, Obama şi-a rezervat dreptul de a vorbi dacă Trump încălcă ceea ce fostul preşedinte a numit „valorile de bază americane”. El a sugerat că o interzicere a musulmanilor sau o mişcare a lui Trump de a deporta imigranţii care au sosit în SUA ilegal când erau copii ar trece acest prag.

Trump a spus că a luat directive de la Obama, prin interzicerea temporară de la a călători în SUA a cetăţenilor din cele şapte ţări pe care administraţia Obama le-a identificat ca locuri cu legături teroriste. Dar desemnarea lui Obama a fost strict legată de eligibilitatea de a intra în SUA fără viză; el nu a luat în considerare o interdicţie de călătorie.

Biroul lui Obama a eliberat, de asemenea, extrase dintr-un discurs pe care fostul preşedinte l-a dat în noiembrie 2015, în care el a numit ideea interzicerii musulmanilor „ruşinoasă”.

„Acest lucru nu e american. Nu e cine suntem. Noi nu avem teste religioase faţă de compasiunea noastră”, a declarat Obama, în urma atacurilor din Paris, care au ridicat aşteptări ca SUA să restricţioneze refugiaţii sirieni de la intrarea în Statele Unite.

Trump şi Casa Albă au contestat în mod energic ideea că ordinul lui Trump este o „interdicţie musulmană”. Trump a sistat admiterea refugiaţilor timp de 120 de zile, a suspendat programul pentru refugiaţi sirieni pe termen nelimitat şi a suspendat de asemenea, intrarea în SUA din şapte ţări cu majoritate musulmană timp de 90 de zile. Casa Albă a subliniat însă faptul că zeci de alte ţări majoritar musulmane nu sunt incluse.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite