Prietenul cel mai bun al României. Tot SUA?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de Stat pentru Afaceri Strategice, Bogdan Aurescu, este un expert al relaţiilor româno-americane
Secretarul de Stat pentru Afaceri Strategice, Bogdan Aurescu, este un expert al relaţiilor româno-americane

Ultimii ani marcaţi de frământări socio-economice au înregistrat o aparentă diminuare a rolului strategic pe care Statele Unite îl au de mai multe decenii în geopolitica globală. Cu toate acestea, SUA au încă primul cuvânt în securitatea internaţională, astfel că parteneriatul strategic româno-american este cel mai important stâlp al politicii externe a României.

Secretarul de Stat pentru Afaceri Strategice, Bogdan Aurescu, a fost unul dintre negociatorii cei mai valoroşi ai României în perioada discuţiilor despre alianţa strategică, semnată la Washigton în 2011. 

Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic constituie în prezent punctul de plecare al eforturilor vizând extinderea şi aprofundarea relaţiei bilaterale“ consideră oficialul român din MAE.

„România şi SUA susţin un set de valori şi de principii comune, în centrul cărora se află promovarea democraţiei, economiei de piaţă şi a drepturilor omului, împărtăşesc legături puternice, profunde, în plan istoric, cultural, ştiinţific şi uman, care asigură, în esenţă, substanţa pe care a fost construit acest parteneriat. a mai declarat Bogdan Aurescu.

Despre punctul cel mai sensibil în viziunea opiniei publică, programul de vize, secretarul de stat a declarat:„Căutăm permanent cele mai potrivite soluţii pentru accelerarea procesului de acces al României în programul Visa Waiver.“

În final, în opinia secretarul de Stat pentru Afaceri Strategice „cooperarea în domeniul militar şi de securitate va rămâne, şi în viitor, o trăsătură definitorie a Parteneriatului Strategic. Implementarea proiectului-fanion al acestei dimensiuni – Acordul bilateral de cooperare în domeniul apărării anti-rachetă din 2011 decurge conform calendarului.

Observăm astfel cum cea mai importantă componentă a relaţiei dintre ţara noastră şi SUA se bazează în continuare pe interesele comune de securitate în regiune. Traversăm o perioadă de profunde tulburări geopolitice declanşate într-un spaţiu foarte apropiat Uniunii Europene, şi implicit, al României, iar extinderea ameninţărilor venite din lumea arabă este un punct sensibil şi încă dificil de gestionat pentru UE.

SUA rămâne în acest fel principalul pilon de securitate geo-strategică pentru România, iar până la redefinirea şi evoluţia politicii comune de securitate şi apărare- într-un mod funcţional şi practic- este greu de crezut că lucrurile se vor putea schimba.  

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite