Președintele SUA, Joe Biden, acuză opoziția că încearcă „să ascundă adevărul istoric”

0
Publicat:

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a vorbit, duminică, despre importanța cunoașterii, în mod integral a istoriei americane și a acuzat opoziția că dorește să ascundă adevărul. Afirmațiile au fost făcute la comemorarea a 58 de de la represiunea brutală a unui marş pentru drepturile civile.

Președintele Joe Biden a vorbit despre importanța cunoașterii istoriei FOTO Profimedia
Președintele Joe Biden a vorbit despre importanța cunoașterii istoriei FOTO Profimedia

Joe Biden, despre importanța istoriei americane

Președintele Joe Biden s-a aflat, duminică, în fața podului Edmund Pettus din Selma, în statul Alabama (sud), unde a ținut un discurs despre importanța cunoașterii istoriei americane, cu bune și cu rele, scrie AFP.

Locul în care liderul de la Casa Albă și-a susținut discursul este întocmai cel în care sute de activişti pentru pace au fost reprimaţi de poliţie, în mod violent, pe data de 7 martie 1965.

Istoria contează”, a subliniat președintele, la începutul discursului său, citat de Agerpres.

Acea duminică sângeroasă, din urmă cu 58 de ani, a traumatizat Statele Unite şi a condus câteva luni mai târziu la Voting Rights Act, o lege federală garantând accesul tuturor la dreptul de vot.

Potrivit lui Joe Biden, participanții la manifestația de atunci au schimbat decursul istoriei, întrucât au forţat America să înfrunte adevărul şi să acţioneze.

Acuzele lui Biden, la adresa opoziției

În același timp, liderul SUA a acuzat opoziţia că doreşte, în prezent, să ascundă adevărul istoric .

Nu poţi alege să înveţi doar ceea ce vrei să ştii. Trebuie să ştim totul, binele, dar şi răul, a spus liderul de la Casa Albă, în contextul în care există discuţii aprinse legate de predarea trecutului sclavagist şi segregaţionist în şcolile din ţară.

Mai multe state conservatoare au adoptat din 2020 legi pentru a interzice predarea teoriei critică a rasei, un concept academic care a devenit o formulă generală pentru programele de conştientizare a rasismului.

Guvernatorul Floridei, Ron de Santis, care nutreşte ambiţii prezidenţiale, a apărat recent interzicerea unui curs de liceu despre istoria afro-americană, acuzat că îndoctrinează tinerii.

În discursul său, Joe Biden le-a mai cerut americanilor să rămână vigilenţi cu privire la dreptul de vot ameninţat, în opinia sa, de Curtea Supremă care a amendat în parte Voting Rights Act, precum şi la zecile de legi restrictive adoptate în statele conservatoare.

Preşedintele, în vârstă de 80 de ani, a cărui carieră politică s-a bazat în mare parte pe sprijinul alegătorilor afro-americani, a îndemnat Congresul să adopte o reformă electorală de amploare, blocată de aleşii republicani. Fără prea multe şanse de a fi auzit.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite