Președintele Joe Biden a ordonat companiilor din domeniul inteligenței artifiale standarde de securitate și comunicarea în siguranță a datelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele american a semnat un ordin executive prin care sunt stabilite standarde de siguranță, securitate și transparență pentru sistemele de inteligență artificială (AI), transmite dpa, scrie Agerpres.

Inteligență Artificială FOTO: Shutterstock
Inteligență Artificială FOTO: Shutterstock

Potrivit ordinului, companiile care dezvoltă siseme cu inteligență artificială trebuie să comunice guvernului federal al Statelor Unite ale Americii informații cu privire la testele de siguranță.

Companiile care folosesc modele fundamentale pentru instruirea sistemlor AI care pot genera riscuri de securitate națională sau de sănătate publică, în funcție de modul de implementare, trebuie să prezinte unor agenții guvernamentale rezultatele testelor.

Modelele fundamentale sunt acele sisteme de inteligență artificială care funcționează prin asimilarea de volume mari de date, iar apoi pot fi implementate într-o varietate amplă de aplicații. Multe sisteme de inteligență artificială care utilizează procesarea naturală a limbajului sau cele care sugerează crearea unor compuși chimici noi se bazează pe astfel de modele.

Prin intermediul ordinului se introduce obligația pentru companiile implicate în proiecte din domeniul științelor biologice care beneficiază de finanțare federală să dezvolte noi standarde, prin care să se asigure că tehnologiile AI nu sunt utilizate pentru producerea unor materiale periculoase.

Ordinul prevede ca standardele pentru testele obligatorii prin care trebuie să treacă sistemele AI înainte să devină publice vor fi stabilite de către Institutul Național pentru Standarde și Tehnologie și vor fi aplicate de către Departamentul de Securitate Internă sistemelor din domenii critice de infrastructură; departamentul va înfiinţa în pentru îndeplinirea noilor atribuții un consiliu pentru siguranţa şi securitatea AI.

Departamentul Energiei și cel de Securitate Internă vor evalua amenințările reprezentate de către inteligența artificială la adresa companiilor care operează instalații critice cum ar fi rețelele electrice, de apă, distribuție, gaze, etc.

Ordinul președintelui face uz de prerogativele acestuia conform Legii Producției de Apărare, de care președinții Statelor Unite ale Americii se folosesc adesea pentru supravegherea companiilor pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate națională. Legea a fost utilizată și de fostul președinte Donald Trump în timpul pandemiei, pentru a controla exporturile de produse și tehnică medicală și pentru creșterea producției unor articole critice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite