Inteligența artificială poate prezice cât mai trăiesc pacienții bolnavi de cancer

0
Publicat:

Un nou instrument de predicție a ratei de supraviețuire a pacienților diagnosticați cu cancer ar putea fi la îndemână datorită inteligenței artificiale. Cercetările preliminare privind „calculatorul de supraviețuire” demonstrează o precizie ridicată a acesteia  și ar putea oferi prognosticuri mai personalizate pentru pacienții nou diagnosticați.

 FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În prezent, estimările privind ratele de supraviețuire ale pacienților se bazează în principal pe stadiul cancerului persoanei și pe localizarea acestuia, notează NewsWeek.com. 

„Există o multitudine de alți factori care pot influența starea de sănătate a unui pacient, dincolo de stadiul în care se află boala”, a declarat într-un comunicat Lauren Janczewski, autorul principal al studiului, cercetător clinic în cadrul programelor de oncologie ale Colegiului American de Chirurgie.

„Am căutat să dezvoltăm acest Calculator de supraviețuire a cancerului pentru a oferi o estimare mai personalizată la ce se pot aștepta  pacienții privind prognosticul cancerului lor”, a spus ea.

Janczewski și echipa sa au colectat date de la mii de pacienți diagnosticați în 2015 și 2017 cu cancer de sân, tiroidă și pancreas din Baza Națională de Date despre Cancer, ce conține înregistrări pentru 72% dintre cazurile de cancer nou diagnosticate în SUA.

Janczewski a spus că au ales aceste trei tipuri de cancer deoarece acoperă populații de pacienți diverse, cu rate de supraviețuire foarte variate între indivizi.

După această fază inițială, trei sferturi din datele colectate au fost folosite pentru a antrena algoritmi de învățare automată pentru a recunoaște tiparele dintre supraviețuirea la cinci ani a pacienților și caracteristicile lor la momentul diagnosticului. Celelalte 25 la sută din date au fost folosite pentru a testa acuratețea modelului lor de predicție în estimarea supraviețuirii pacienților.

Analiza lor, prezentată în cadrul Congresului clinic 2023 al Colegiului American al Chirurgilor, a inclus date de la 259.485 de pacienți cu cancer de sân, 76.624 de pacienți cu cancer tiroidian și 84.514 de pacienți cu cancer pancreatic. Pentru fiecare tip de cancer, echipa a descoperit mai multe caracteristici care au influențat semnificativ supraviețuirea la cinci ani după diagnosticare. Printre acestea s-au numărat vârsta la momentul diagnosticării, dimensiunea tumorii, timpul scurs de la diagnosticare până la tratament și dacă pacientul a fost sau nu operat.

Utilizând acești biomarkeri specifici și variabilele de tratament, echipa a reușit să creeze ceea ce ei descriu ca fiind un model de predicție „foarte precis”, care este mai cuprinzător și mai precis decât calculatoarele de supraviețuire anterioare deja utilizate.

Janczewski a declarat că următorul pas al echipei a fost să finalizeze interfața de utilizator înainte de a finaliza un test pilot al calculatorului în anumite centre de îngrijire a cancerului. Echipa speră, de asemenea, să adauge în cele din urmă toate celelalte localizări ale cancerului care sunt incluse în baza de date națională privind cancerul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite