Președintele american presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina

0
Publicat:

Joe Biden a lansat un nou apel la adresa Congresului pentru adoptarea unui buget de zeci de miliarde de dolari ca sprijin militar pentru Ucraina, blocat în prezent de către republicani, scrie AFP, potrivit AGERPRES.

Joe Biden FOTO: EPA-EFE
Joe Biden FOTO: EPA-EFE

„Congresul trebuie să aprobe această finanţare” pentru Ucraina „şi trebuie să o facă acum, acum”, a declarat preşedintele american în faţa jurnaliştilor în timp ce îl primea pe premierul ceh, Petr Fiala, la Casa Albă.

Un sprijin financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, solicitat de preşedintele democrat, este blocat în Congresul american de mai multe luni de zile, la fel ca un alt pachet pentru Israel.

„După cum Republica Cehă ştie prea bine, Rusia nu se va opri la Ucraina şi impactul asupra NATO ar fi semnificativ”, a spus Joe Biden.

Preşedintele rus Vladimir Putin „nu se va opri, punând în pericol Europa, Statele Unite şi întreaga lume dacă nu îl oprim în Ucraina”, a adăugat acesta.

Liderul de la Washington a salutat iniţiativa cehă de achiziţii în grup de muniţie de artilerie din afara Uniunii Europene pentru a susține Ucraina.

Republica Cehă lucrează de mai multe luni pentru a convinge alte ţări să finanţeze un fond destinat achiziţionării de muniţie pe care UE nu o poate produce în cantităţi suficiente.

„În 1968, am văzut tancuri ruseşti pe străzile oraşului meu şi nu vreau să mai văd asta niciodată”, a declarat Petr Fiala, referindu-se la Primăvara de la Praga şi îndemnând la continuarea acordării de asistență Ucrainei.

În privința planului de ajutor, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a spus la sfârşitul săptămânii că intenţionează să depună un proiect de lege bugetară pentru Israel, după atacul masiv cu rachete şi drone iraniene, dar fără a spune ce va face în privinţa Ucrainei.

Casa Albă i-a respins în schimb propunerea luni.

„Nu vom accepta un text doar despre Israel. Acest lucru nu va ajuta nici Israelul, nici Ucraina. Acest lucru ar întârzia doar ajutorul de care este nevoie”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

De departe primul susținător militar pentru Ucraina, Statele Unite nu au mai trimis o finanţare masivă Kievului din decembrie 2022. Fără aceste ajutoare, „Ucraina va pierde războiul”, a avertizat recent preşedintele Volodimir Zelenski, citat de AFP, scrie AGERPRES.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite