Presa americană se întreabă cât timp va mai rezista Rex Tillerson în fruntea diplomaţiei americane, după ce l-ar fi făcut „imbecil“ pe Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei oficiali politici citaţi de NBC News au declarat că, în luna iulie, după o întrevedere desfăşurată la Pentagon la care au fost prezenţi şi membri ai echipei prezidenţiale pentru siguranţa naţională, Rex Tillerson a vrut să demisioneze şi l-a catalogat pe Donald Trump drept "imbecil", pe fondul unei serii de disensiuni privind chestiuni de politică externă.

 Imediat după dezvăluirea informaţiilor, Rex Tillerson a transmis miercuri seară printr-un comunicat că nu a intenţionat deloc să demisioneze.

În contextul în care presa a relatat că vicepreşedintele SUA, Mike Pence, i-a oferit lui Rex Tillerson sfaturi pentru a depăşi disputele cu Donald Trump, şeful diplomaţiei de la Washington a explicat: "Vicepreşedintele nu a fost nevoit deloc să mă convingă să rămân secretar de Stat, deoarece nu m-am gândit niciodată să mă retrag din funcţie".

Însă Tillerson nu a vrut să facă nicio referire la informaţiile potrivit cărora l-ar fi numit "imbecil“ pe Donald Trump. La insistenţele jurnaliştilor americani, Rex Tillerson a fost nevoit să precizeze: "Nu am de gând să intru în comentarii pe teme mărunte. Nu înţeleg aceste lucruri de la Washington. Eu nu sunt de aici, iar în locurile de unde sunt eu nu discutăm despre chestii absurde şi mărunte de acest fel".

"Rex Tillerson putea la fel de bine să admită că l-a numit pe Donald Trump «imbecil»", comentează cotidianul Washington Post, remarcând că secretarul de Stat a refuzat să nege cu fermitate informaţiile apărute în presă.

 Preşedintele SUA, Donald Trump, îşi păstrează încrederea în secretarul de Stat Rex Tillerson, a anunţat miercuri seară Casa Albă, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

"După cum am spus-o de mai multe ori înainte, dacă preşedintele nu are încredere în cineva, acea persoană nu va rămâne în funcţie", a declarat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

Sarah Sanders a precizat că Donald Trump nu a discutat miercuri cu Rex Tillerson.

Trump: #FakeNews 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, declarat că Tillerson "nu foloseşte acest tip de limbaj“. Trump, la rândul său, a scris pe Twitter că "ştirile NBC sunt #FakeNews şi mai necinstite decât chiar cele de la CNN. Este o ruşine pentru o relatare bună, nu e de mirare că ratingurile lor de ştiri sunt atât de jos!", a scris şeful Caei Albe pe Twitter.

Surse în relaţie cu administratia Trump consideră că încercarea lui Tillerson de a-l convinge pe preşedinte de loialitatea şi compatibilitatea sa este tardivă. 19 surse care sunt sau au fost în administraţia Trump au declarat că încercarea lui Tillerson de a-l convinge pe Trump de loialitatea şi compatibilitatea sa este tardivă. Aceştia susţin că în relaţiile dintre cei doi s-a produs o ruptură care nu poate fi remediată şi va duce – mai devreme sau mai târziu – la plecarea lui Tillerson.

Luni de zile preşedintele SUA a fost deranjat de abordarea tradiţională oferită de secretarul de stat în crize pecurm cea vizând Iranul, încălzirea globală sau Corea de Nord şi frustrarea secretarului de stat ori de câte ori sfatul sau era nesocotit.

Pe de alta parte, Tillerson, fost şef la Exxon Mobile nu este obişnuit să se supună capriciilor unui líder care conduce ţara într-o manieră impulsivă, notează europa liberă.

Senatorul republican Bob Corker apreciază ca Tillerson este într-o situaţie dificilă, fiind – crede senatorul – unul dintre puţinii oficiali ai administrasţiei care nu permite instaurarea haosului.

În ultima vreme, Casa Alba şi Departamentul de Stat condus de Tillerson au avut diferenţe de abordare cu privire la política în Afganistan şi chestiuni minore, cum ar fi că Tillerson nu are obiceiul să sune înapoi, când este căutat şi nu poate răspunde la telefon.

La sfârşitul săptămânii, preşedintele a afirmat pe tweeter că secretarul de stat îşi pierde timpul, negocind cu liderul nord corean Kim Jong Un. Preşedintele Consiliului pentru Relaţii Internationale, Richard Hass a spus că Tillerson ar trebui să demisioneze, adaugând însă ca oricarui înlocuitor îi va fi greu să reuşească în funcţie, în condiţiile create de administraţia Trump.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite