Premieră: O afro-americană a fost aleasă primăriţă în Chicago

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lori Lightfoot, în campanie FOTO EPA-EFE
Lori Lightfoot, în campanie FOTO EPA-EFE

Lori Lightfoot, o novice în politică, a fost aleasă marţi primăriţă în Chicago la capătul unui scrutin istoric pentru acest oraş din statul Illinois, care nu a mai avut o femeie afro-americană la conducere, relatează Reuters.

Fostă procuroare federală, Lori Lightfoot, în vârstă de 56 de ani, lesbiană declarată, şi-a depăşit clar adversara, Toni Preckwinkle, la rândul ei afro-americană. Lightfoot a obţinut 74% din voturi.

„Aţi făcut mai mult decât istorie. Aţi iniţiat o schimbare“, a declarat ea în faţa a circa 100 de susţinători.

„Putem şi vom reconstrui Chicago“, a adăugat ea, promiţând să pună capăt corupţiei şi să readucă siguranţa pe străzi.

Peste 650 de crime au fost înregistrate anul trecut în Chicago, adică mai multe decât în New York şi în Los Angeles la un loc, ale căror populaţii sunt mult mai importante.

Lori Lightfoot a făcut campanie cu un program progresist, promiţând să reducă inegalităţile sociale şi rasiale. Cartierele de sud şi de vest ale oraşului, cele mai sărace şi locuite majoritar de o populaţie aprooape în întregime de culoare, rămân în urma centrului financiar şi nordului oraşului, care au beneficiat de programe de dezvoltare economică, relevă AFP.

Potrivit unor analişti, scrutinul a fost marcat de un sentiment de lehamite faţă de politica locală în acest fief democrat.

Municipalitatea din Chicago a mai fost condusă o singură dată, din 1837, de către un afroamerican şi o singură dată de către o femeie.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite