Plafonul datoriei publice: SUA suspendă reinvestiţiile într-un fond de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iniţiativa face parte dintr-o serie de măsuri aprobate de administraţia americană FOTO Reuters
Iniţiativa face parte dintr-o serie de măsuri aprobate de administraţia americană FOTO Reuters

Trezoreria americană a adoptat vineri o nouă măsură excepţională cu scopul de a evita depăşirea plafonului datoriei, încetând să reinvestească într-un fond de pensii.

Iniţativa face parte din seria de măsuri aprobate de administraţia americană, pentru a reuşi să funcţioneze fără să se împrumute, cel puţin până la 2 septembrie, în timp ce Congresul refuză să majoreze plafonul datoriei publice.

Începând de vineri, Trezoreria va înceta să reinvestească în bonuri de trezorerie nenegociabile cu scadenţă zilnică şi care constituie „Fondul G“, informează agenţia France Presse.

Această măsură, cea mai importantă din arsenalul de care dispune Trezoreria, îi va oferi o marjă de manevră de 160 de miliarde de dolari, a precizat sub acoperirea anonimatului un responsabil cu rang înalt din cadrul Trezoreriei, adăugând că pensionarii statului federal nu vor fi afectaţi de această măsură.

Ea a mai fost folosită cu ocazia precedentelor dificultăţi bugetare, potrivit acestui responsabil care nu a oferit alte detalii.

La 21 mai, Trezoreria a început să suspende provizoriu investiţiile în alte fonduri de pensii de stat, cu un total mai redus.

Majorarea plafonului datoriei publice, în prezent de 16.700 de miliarde de dolari, este o prerogativă a Congresului, care o foloseşte ca mijloc de presiune în negocierile bugetare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite