Pentagonul se dotează cu o forţă de reacţie cibernetică rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
soldati sua

Armata SUA a înfiinţat un birou special pentru operaţiuni de reacţie rapidă în domeniul războiului electronic, în vederea contracarării atacurilor cibernetice şi electronice. Un loc în care ruşii îşi etalează şi testează noile tehnologii de luptă este zona de conflict din estul Ucrainei şi în Siria, iar americanii îi sutudiază.

În era războiul informatic, aflat abia la început, regulile jocului încă nu au fost stabilite cu aceeaşi precizie ca pe vremea Războiului Rece. Hackerii ruşi par să forţeze limitele. În ultimele săptămâni, printre ţintele lor s-au numărat documentele electronice ale conducerii Partidului Democrat, emailurile fostului şef al dimplomaţiei americane Colin Powell, dar şi Agenţia Mondială Antidoping, scrie Washington Post. 

Administraţia Obama se întreabă cum să răspundă, fiind divizată, ca în majoritatea cazurilor în care au loc dezbateri strategice, între „ulii“ şi „porumbei“. Însă toată lumea este de acord că situaţia actuală, în care furturile şi scurgerile de informaţii produc pagube şi destabilizează obiective strategice ale SUA, este inacceptabilă,  scrie publicaţia americană. Până se ia o decizi, Pentagonul a hotărât să înfiinţeze un birou special pentru operaţiuni de reacţie rapidă în domeniul războiului electronic, în vederea contracărarii atacurilor cibernetice şi electronice.

 Generalul maior Walter E. Piatt a recunoscut că dezvoltarea capacităţilor de luptă cibernetice şi electronice din Rusia stârneşte îngrijorare la Washington, scrie Defense One.

„Sarcina noului birou este de a completa lipsurile pe care le sesizam în condiţii reale de conflict, în urma rapoartelor întocmite de comandanţii trupelor noastre. Adversarii noştri îşi modernizează tehnica de luptă într-un ritm foarte rapid, ceea ce face ca, în anumite condiţii, capacităţile noastre de reacţie să fie inadecvate.

Pentru a ne păstra avantajul, trebuie să dezvoltăm tehnologiile existente şi pe cele aflate încă în stadiu de cercetare într-un ritm care să facă faţă conflictelor actuale şi celor viitoare“, a explicat Piatt, care va supraveghea activitatea noului department din Pentagon.

Ucraina şi Siria, teren de teste pentru ruşi, americanii îi studiază

Un loc în care ruşii au ales să etaleze şi să testeze noile tehnologii de luptă pare să fie zona de conflict din estul Ucrainei, unde forţele separatiste susţinute de Moscova beneficiază de sisteme ruseşti de bruiaj şi deturnare a dronelor militare folosite de trupele ucrainene în misiuni.

„În ultimii ani am învăţat din ceea ce am văzut pus în aplicare în Ucraina şi în Siria şi din sistemele pe care le-au pus în funcţiune în aceste teatre de operaţiuni. Am observat folosirea combinată a dronelor fără personal uman şi a sistemelor de atac cibernetice şi electronice care conferă o notă sofisticată operaţiunilor derulate de trupele ruseşti“, susţine şi adjunctul secretarului american al  Apărării, Eric Fanning.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite