Unda de şoc a amenzii primite de Deutsche Bank în SUA s-a resimţit în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deutsche Bank

Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, a primit o amendă de 14 miliarde de dolari de la Departamentul Justiţiei din Statele Unite într-un litigiu legat de creditele imobiliare toxice vândute înainte de criza subprime, din 2007-2008. Scăderea puternică a acţiunilor Deutsche Bank s-a extins în întreaga industrie şi a dus la o scădere puternică a burselor europene, care au încheiat cea mai slabă săptămână de după votul pentru Brexit.

Vestea venită în Europa în noaptea de joi spre vineri, că Departamentul de Justiţie al SUA a aplicat o amendă de 14 miliarde de dolari, mult mai mare decât se aştepta, celei mai mari bănci din Germania, a trimis bursele europene în zona “roşie”, din cauza îngrijorărilor că ar putea avea aceeaşi soartă şi alte bănci.  

Toate pieţele financiare din Europa au rămas în urma celor din restul lumii, pieţele căzând cu aproape 4 procente în Italia, Spania şi Portugalia.

"În condiţiile în care Deutsche Bank se confruntă cu o amendă de 14 miliarde de dolari pentru presupuse nereguli în felul în care a vândut instrumente ipotecare înainte de criza financiară, trebuie să îţi pui întrebarea dacă nu cumva reglementatorii din sectorul financiar fac mai mult rău decât bine”, a declarat pentru Bloomberg Neil Wilson, analist la ETX Capital .  „"Cum pot băncile spera că au terminat cu criza?", se întreabă Wilson.

   

Grupul Deutsche Bank este acuzat, ca şi alte mari grupuri financiare, că a vândut înainte de izbucnirea crizei financiare din 2007-2008 credite imobiliare împachetate în produse financiare complexe, botezate RMBS, către investitori, deşi ştia că erau toxice. Banca americană Goldman Sachs a primit în aprilie o amendă de 5,06 miliarde dolari pentru fapte similare.

Scăderea puternică a acţiunilor Deutsche Bank s-a extins în întreaga industrie şi a dus la o scădere puternică a burselor europene, care vor încheia cea mai slabă săptămână de după votul pentru Brexit, scrie Bloomberg.

Acţiunile creditorului german s-au prăbuşit cu 8,4%, îndreptându-se spre cea mai mare scădere din iunie, după ce a primit amenda de 14 miliarde de dolari din partea Departamentului de Justiţie din SUA. Royal Bank of Scotland şi Credit Suisse au scăzut de asemenea cu peste 4,8%.

Scăderile în lanţ ilustrează vulnerabilitatea revenirii din ultima perioadă, în ultima săptămână creditorii europeni scăzând cu 5,3%, ştergând aproape o treime din câştigurile din ultimele două luni.

Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,5% în Londra, scăzând pentru a şasea oară în şapte zile. Îngrijorările legate de creditori, precum şi teama investitorilor că băncile centrale nu vor extinde măsurile de stimulare a economiei, au tras în jos indicele de referinţă pentru a doua săptămână consecutiv. Indicele a pierdut 2% în ultimele cinci zile, iar nivelul de tranzacţionare este la minimul ultimelor şase săptămâni.

În timp ce preşedintele BCE Mario Draghi a lăsat de înţeles săptămâna trecută că nu este nevoie de măsuri suplimentare de relaxare fiscală, măsurile déjà luate au ridicat semne de întrebare în legătură cu profitabilitatea creditorilor.

Acţiunile din Italia şi Portugalia au scăzut cel mai puternic în vestul Europei, în condiţiile în care majoritatea industriilor din Stoxx 600 au scăzut.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a înregistrat un declin de 1,1% în condiţiile în care scandalul Deutsche a lovit puternic bursa. BMW şi Volkswagen au scăzut de asemenea cu peste 2%.

Fiat Chrysler a scăzut cu 2,2% după ce a anunţat că este posibil să recheme în fabrici 1,4 milioane de maşini şi campioane, în timp ce firma britanică SVG Capital a scăzut cu 4,8%.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite