Pentagonul intenționează să lanseze sateliți care urmăresc arme hipersonice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele teste ale sateliților vor fi efectuate în următoarele câteva săptămâni și sunt alocați doi ani pentru testele ulterioare pe orbită.

Pentagonul. Foto: Shutterstock
Pentagonul. Foto: Shutterstock

Departamentul de Apărare al SUA intenționează să lanseze sateliți pe orbita joasă a Pământului, menționați să monitorizeze armele hipersonice, se precizează într-o declarație comună a Agenției de Apărare a Rachetelor și Agenției pentru Dezvoltare Spațială a SUA, distribuită de serviciul de presă al Pentagonului.

După cum reiese din document, lansarea rachetei Falcon 9 de la Space X de la locul de lansare din Cape Canaveral din Floridaa fost programată pentru miercuri 14 februarie. Este de așteptat ca doi sateliți ai sistemului de urmărire HBTSS (Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor) pentru rachete supersonice și balistice, precum și încă patru vehicule militare de recunoaștere, să fie lansate pe orbita joasă a Pământului.

Potrivit șefului Agenției de Apărare Antirachetă a Pentagonului, generalul Heath Collins, lansarea sateliților HBTSS va marca începutul unei „noi faze de avertizare, urmărire și protecție” împotriva amenințării cu rachete. „[Lansarea] sateliților HBTSS va fi un pas cheie în eforturile noastre de a rămâne în fața concurenților noștri”, a spus el.

Declarația explică faptul că sateliții HBTSS vor permite detectarea rachetelor hipersonice și balistice, precum și a altor „arme avansate” mai devreme decât se poate face folosind mijloace de detectare de la sol. Este de așteptat ca în următoarele câteva săptămâni specialiștii să efectueze mai multe teste și verificări pentru a confirma funcționarea normală a dispozitivelor. Sunt alocați doi ani pentru testarea ulterioară a sateliților pe orbită.

Dezvoltarea sateliților pentru HBTSS este realizată de companiile militare-industriale americane L3Harris Technologies și Northrop Grumman. În ianuarie 2021, au primit 122 de milioane de dolari și, respectiv, 155 de milioane de dolari de la Pentagon pentru aceste scopuri. L3Harris Technologies a finalizat dezvoltarea proiectului în decembrie 2021 și a început să creeze un prototip al noului satelit. Northrop Grumman a făcut asta anterior. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite