Oficialii americani spun că Rusia are o listă de înalţi oficiali ucraineni pe care i-ar elimina dacă invadează Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Mai mulţi oficiali guvernamentali americani şi occidentali au spus pentru CNN că SUA au informaţii că Rusia a întocmit liste cu personalităţi politice actuale pe care le-ar viza pentru îndepărtare în cazul în care invadează Ucraina şi r răsturna actualul guvern de la Kiev.

Surse familiare cu informaţiile spun că listele de ţinte fac parte din planificarea Rusiei de a înlocui actuala administraţie de la Kiev cu un guvern mai prietenos cu Rusia, întărind o dezvăluire anterioară a guvernului britanic care identifică figuri pro-Moscova pe care a spus că Rusia intenţionează să le instaleze.

Rezultatul cel mai probabil pentru acei politicieni şi acele personalităţi publice pe care Moscova le-a vizat să fie înlăturate în cazul căderii Kievului, spun aceste surse, este închisoarea sau asasinarea.

„Vom vedea ce fel de opţiuni li se vor da acestor oameni, dar mulţi dintre ei vor fi închişi sau ucişi”, a spus o sursă familiarizată cu serviciile de informaţii. „Cred că pentru majoritatea va depinde de cât de cooperanţi vor fi aceşti oameni atunci când va veni momentul şi de circumstanţele în care sunt capturaţi sau luaţi”.

CNN nu a văzut interceptările de informaţii subiacente sau documentele care numesc ţintele sau pretinşii colaboratori şi presupusele poziţii ale acestora într-o administraţie pro-rusă.

Şi pentru moment, ameninţarea rămâne condiţionată de invazie, chiar dacă Rusia a adunat între 169.000 şi 190.000 de soldaţi în şi în jurul Ucrainei, inclusiv forţe conduse de ruşi în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Oficialii americani au continuat să intensifice avertismentele că Rusia este pregătită să lanseze o invazie în Ucraina în zilele următoare - inclusiv o ofensivă pe scară largă asupra Kievului - dar ei avertizează că nu cred că preşedintele rus Vladimir Putin a emis încă ordinul. Planurile exacte ale lui Putin rămân încă greu de stabilit. Oficialii serviciilor secrete occidentale au urmărit cu atenţie semnalele că Rusia a pregătit un guvern prietenos în aşteptare, ca indicator cheie al intenţiilor sale.

„Aşa cum am văzut în trecut, ne aşteptăm ca Rusia să încerce să forţeze cooperarea prin intimidare şi represiune”, a spus un oficial american separat. „Aceste acte, care în operaţiunile ruseşti anterioare au inclus asasinate ţintite, răpiri/dispariţii forţate, detenţii şi folosirea torturii, ar viza probabil pe cei care se opun acţiunilor Rusiei, inclusiv dizidenţii ruşi şi belarusi în exil în Ucraina, jurnaliştii şi anti-politicii. activişti de corupţie şi populaţii vulnerabile, cum ar fi minorităţile religioase şi etnice şi persoanele LGBTQI+.”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite