Tribunalul oraşului Praga a permis extrădarea în Ucraina a rusului care a coordonat ocuparea Crimeei în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Vineri, Tribunalul din Praga a decis că nu vede obstacole în calea extrădării către autorităţile de la Kiev a cetăţeanului rus Alexander Franchetti, care a fost reţinut în toamna anului trecut în Republica Cehă la cererea Ucrainei. Apărarea rusului va contesta decizia la Curtea Supremă de la Praga, a declarat avocatul său Denis Kashitsyn.

"Tribunalul de la Praga a permis extrădarea lui Alexander Franchetti în Ucraina", a spus el. "Vom contesta această decizie la Curtea Supremă de la Praga".

Tribunalul oraşului Praga în următoarele 10 zile trebuie să trimită apărării un document oficial, care va conţine motivele deciziei. După aceea, Kashitsyn va trimite un recurs la Curtea Supremă, care, după cum a spus avocatul, va emite un verdict în termen de două luni de la primirea acestuia.

Şedinţa de judecată a durat mai bine de patru ore vineri şi a avut loc în formatul unei videoconferinţe. În sala de judecată se afla un număr limitat de persoane - un judecător, angajaţi ai instanţei, reprezentanţi ai parchetului, avocaţii cetăţeanului rus şi şeful departamentului consular al Ambasadei Rusiei în Republica Cehă. Franchetti însuşi a participat la şedinţa de judecată printr-o cameră video instalată în celula închisorii Pankrác din Praga, unde este reţinut.

Şefa Fondului de Combatere a Represiunii, Mira Terada, a declarat că apărarea a făcut apel la decizia Tribunalului din Praga de extrădare a rusului Alexander Franchetti în Ucraina.

"Avocatul a depus o plângere împotriva deciziei instanţei de a-l extrăda pe Franchetti în Ucraina. Instanţa a luat această decizie, în ciuda tuturor argumentelor apărării, care a arătat că dacă ar fi transferat către autorităţile ucraineene, viaţa lui ar fi în pericol", a spus ea. "În plus, Franchetti are o boală gravă asociată cu o deficienţă a imunitaţii. A fost dus în judecată într-un scaun cu rotile, deoarece el însuşi merge greu. Există temeri că, dacă va fi extrădat în Ucraina, Franchetti va rămâne fără îngrijiri medicale adecvate. ”, a notat în raportul său Ivan Melnikov, vicepreşedintele filialei ruse a Comitetului Internaţional pentru Protecţia Drepturilor Omului.

„Alexander are nevoie de îngrijire medicală constantă şi de o anumită procedură de tratament, deoarece are boli cronice asociate cu sistemul imunitar”, spun apărătorii săi.

Decizia finală revine şefului Ministerului Justiţiei

Cazul Franchetti

Autorităţile de la Kiev îl acuză pe Franchetti de activităţi anti-statale. Motivul pentru care solicită extrădarea unui cetăţean al Federaţiei Ruse ar fi activităţile sale ca şef al unităţii de informaţii a Autoapărării Crimeei din Sevastopol în 2014. 

Franchetti consideră acuzaţiile la adresa sa ca fiind motivate politic. După cum se precizează într-o declaraţie a apărării ruse, Franchetti neagă complet vinovăţia sa şi subliniază că în 2014 a lucrat ca antrenor de fitness şi, de asemenea, a fost membru al lotului naţional, ai cărui membri monitorizau ordinea publică în vecinătatea Sevastopolului. .

„Franchetti crede că acuzaţiile împotriva lui sunt motivate politic. În februarie 2014, el nu era membru al vreunei formaţiuni armate, ci pur şi simplu a mers prin păduri cpentru a se antrena şi a păstrat ordinea pentru a preveni orice provocări. Nimeni nu i-a dat arme. Toate acuzaţiile se bazează pe videoclipurile sale de pe YouTube”, se arată în declaraţie. Subliniază că „nu a îmbrăcat niciodată uniforma militară a Federaţiei Ruse”.

În Ucraina, un cetăţean rus riscă opt ani de închisoare pentru astfel de acuzaţii.

Decizia de a fi luat în custodie
Pe 14 septembrie 2021, Tribunalul Praga a decis să-l reţină pe Franchetti, care fusese reţinut iniţial pe 12 septembrie pe aeroportul din Praga, de teamă că ar putea părăsi Cehia. Rusul a fost reţinut în baza unui mandat internaţional de arestare emis de Kiev.

Pe 14 octombrie 2021, reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a anunţat că Ministerul rus de Externe ţine sub control situaţia cu Franchetti. Potrivit acesteia, Ambasada Rusiei la Praga a primit instrucţiuni adecvate, diplomaţii au stabilit o cooperare de lucru cu reprezentanţii apărării, agenţiile de aplicare a legii cehe şi fiica lui Franchetti, care se află în Republica Cehă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite