Obligaţia vaccinării dorită de Joe Biden a fost anulată. Reforma electorală este în aşteptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Joe Biden a încercat, joi, să salveze reforma electorală cu privire la obligativitatea vaccinării personalului din întreprinderi, după ce a văzut că aceasta a fost blocată de Curtea Supremă.

„Sper să reuşim, dar nu sunt sigur de asta", a recunoscut el, vizibil încordat, în legătură cu legea sa care urmăreşte să protejeze dreptul de vot al minorităţilor

Pentru asta, preşedintele s-a deplasat la Capitoliu pentru o reuniune cu senatorii democraţi, consacrată proiectului.

„Dacă eşuăm prima dată, putem încerca a doua oară", a adăugat, totuşi, preşedintele în vârstă de 79 de ani, care continuă să lupte.

El i-a primit în cursul serii pe senatorul Joe Manchin şi pe senatoarea Kyrsten Sinema, doi democraţi de orientare moderată care blochează în prezent proiectul. Întâlnirea, care a durat aproximativ o oră, s-a încheiat cu puţin înainte de orele 19.00 (vineri, 00.00 GMT), potrivit unui responsabil de la Casa Albă, scrie Agerpres.

Curtea supremă a decis să blocheze reforma care impunea fie vaccinul anti-COVID-19, fie teste regulate în companiile cu peste 100 de angajaţi. Preşedintele SUA s-a declarat „dezamăgit".

Măsura, susţinută ferm de Joe Biden, a fost denunţată ca un abuz de putere de către congresmenii republicani. Într-o ţară în care doar 62% din populaţie este complet vaccinată, problema dezvăluie diviziuni politice profunde.

Cu toate acestea, Înalta Curte a validat obligaţia de vaccinare pentru angajaţii structurilor sanitare care beneficiază de fonduri federale.

Joe Biden se confruntă cu un Congres pe care nu îl poate controla, cu state care se află în rebeliune deschise pe mai multe subiecte, dar şi cu o Curte supremă care este mai mult conservatoare, în urma numirilor făcute de Trump.

Liderul de la Casa Albă riscă să piardă orice majoritate în Congres la alegerile legislative de la jumătatea mandatului. El ar fi atunci paralizat până la următoarele alegeri prezidenţiale, mai scrie AFP.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri