Obama, în război cu băncile americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul preşedintelui Barack Obama privind limitarea activităţii băncilor americane a zguduit ieri piaţa bursieră.

Acţiunile Goldman Sachs şi Bank of America au pierdut 4%, respectiv 6,2%. Obama, care s-a declarat "gata de luptă" cu sistemul bancar, a spus că, potivit proiectului său, băncile nu ar mai avea voie să facă investiţii cu fonduri proprii, ci numai cu banii clienţilor.

În plus, riscurile pe care şi le vor putea asuma ar fi mult diminuate. "Contribuabilul american nu va mai fi niciodată ostaticul băncilor", a declarat Obama.

Aceste măsuri ar putea duce la segregarea unora dintre cele mai mari instituţii bancare din SUA, apreciază presa americană.

Ele amintesc de o lege introdusă în perioada ce a urmat crizei din anii '30, care separa activităţile bancare de comerţ de cele de investiţii şi care a fost abolită în 1999, de Bill Clinton.

Wall Street a criticat măsura lui Obama, susţinând că nu este decât o întoarcere în trecut.

Potrivit unui sondaj al Bloomberg, 77% dintre investitorii din SUA îl consideră pe Obama un inamic al afacerilor şi îi pun la îndoială capacitatea de a gestiona criza financiară.

Ecouri în Europa

Casa Albă nu a precizat dacă măsurile s-ar aplica şi diviziilor din SUA ale băncilor străine. Bănci europene, precum UBS, Royal Bank of Scotland şi BNP Paribas ar putea fi afectate, întrucât au depozite asigurate în SUA, transmite Bloomberg.

Acţiunile celor trei instituţii au scăzut ieri. Mai mulţi politicieni francezi şi britanici şi-au declarat sprijinul pentru propunerile lui Obama.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite