Obama, despre falimentul SUA: „Nu voi permite nimănui să târască prin noroi numele ţării! Congresul să-şi plătească datoria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Barack Obama FOTO Reuters
Preşedintele american Barack Obama FOTO Reuters

Preşedintele Barack Obama a transmis, într-un discurs adresat marţi de la Casa Albă, un mesaj către Congresul american, la scurt timp după blocarea statului federal. „Mesajul meu către Congres este acesta: plătiţi datoriile, preveniţi falimentul, nu aşteptaţi, nu amânaţi, sunt mai mult decât fericit să lucrez cu voi. Suntem mai buni de atât, poporul american sigur este!“, a declarat preşedintele american.

După ce conflictele dintre Obama şi republicani pe tema reformei în Sănătate au blocat statul federal, întrucât proiectul bugetului nu a fost adoptat de Camera Reprezentanţilor, preşedintele american a avut o intervenţie pe această temă, în care a solicitat Congresului să rezolve situaţia.

„Ceea ce apasă asupra economiei“, a spus Obama, „e seria constantă de crize şi lipsa de voinţă în ce priveşte aprobarea bugetului “.

„Acum câţiva ani, Apple a scos un nou sistem de operare şi a descoperit un defect care, ulterior, a fost înlăturat. Nu îmi amintesc ca cineva să fi spus ca Apple să se închidă. Nu aşa facem lucrurile, ci le reparăm, continuăm. În acest context, voi lucra cu oricine are idei. Vreau ca  oamenii din Congres să ştie care sunt americanii pe care îi afectează măsurile lor“, a arătat Barack Obama.

De asemenea, el susţine că unul dintre cele mai importante lucruri pe care Congresul american trebuie să le facă este ridicarea plafonului datoriei publice a SUA.

„Congresul trebuie să ridice plafonul datoriei. Nu îi costă nimic pe contribuabili, nu autorizează pe nimeni să cheltuiască bani, ci doar aprobă Trezoreriei plata datoriilor pe care Congresul le-a făcut deja. Nu economiseşti bani când nu îţi permiţi plata ipotecii, eşti prizonier în casa ta, despre asta e vorba. Asta ar trebui să facă şi Congresul şi nu ar trebui să aştepte până în ultima clipă. Dacă scapă cu asta, ar fi un faliment.

Voi mai vorbi despre asta în zilele următoare, dar repet: nu voi negocia responsabilitatea Congresului de plată a datoriilor. Nu voi permite nimănui să târască prin noroi numele Americii. Nu o să las ţara pe pilot automat, doar pentru că nu vrea Congresul să facă un lucru“, a mai spus Obama.

Preşedintele american a ţinut să sublinieze, de asemenea, faptul că, într-o astfel de problemă, culoarea politică este irelevantă.

„Indiferent dacă e un democrat la Casa Albă sau un republican, sunt anumite reguli pe care toată lumea le respectă pentru că nu vrem să afectăm viaţa oamenilor. Mesajul meu către Congres este acesta: plătiţi datoriile, preveniţi falimentul, nu aşteptaţi, nu amânaţi, sunt mai mult decât fericit să lucrez cu voi. Vreau să lucrez pentru poporul american. Suntem mai buni decât atât, poporul american sigur este!Chiar când sunt multe piedici, suntem şi vom fi mereu o ţară care poate face lucruri măreţe!“, a încheiat preşedintele SUA, Barack Obama.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite