Obama, despre criza din Grecia: „Presiunile nu pot continua. E nevoie teribilă de reforme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barack Obama, a comentat duminică, într-un interviu difuzat de CNN, efectele crizei din Grecia şi a opinat că „nu se poate continua să se facă presiuni asupra unor ţări care sunt în plină recesiune“.

„Nu se poate continua să se facă presiuni asupra unor ţări care sunt în plină recesiune“, a declarat preşedintele Obama, în timp ce noul Guvern grec îngrijorează creditorii afirmând că vrea să-şi renegocieze datoria. „La un moment dat, este necesară o strategie de creştere pentru a-şi puta rambursa datoriile“, a continuat el.

Obama a admis că Grecia are „o nevoie teribilă“ de reforme, dar a arătat că astfel de reforme sunt dificil de implementat, în condiţiile în care nivelul de trai a scăzut cu 25%.

Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut cu aproximativ 25 la sută între 2009 şi începutul lui 2014, înainte de o relansare în al doilea şi al treilea trimestru din 2014, după ani la rând de recesiune.

Formaţiunea de stânga radicală Syriza, câştigătoarea alegerilor din această ţară, vrea să-şi renegocieze datoria de 300 de miliarde de euro (aproximativ 175 la sută din PIB). Sâmbătă, cancelarul german Angela Merkel a exclus orice idee de ştergere pur şi simplu a datoriei, deţinută în mare parte de statele europene, începând cu Germania (40 de miliarde de euro) şi Franţa (31 de miliarde).

Preşedintele american a adăugat că speră ca Grecia să rămână în zona euro, dar a subliniat că acest lucru cere „compromisuri din toate părţile“.

Obama s-a arătat îngrijorat la modul general de nivelul scăzut de creştere în Europa.

„Prudenţa fiscală, reformele structurale sunt necesare în multe dintre aceste ţări, dar ceea ce am învăţat din experienţa noastră în Statele Unite ... este că cea mai bună modalitate de a reduce deficitele şi de a reinstaura soliditatea fiscală este să faci creştere“ economică, a declarat el.

„Când ai o economie care este în cădere liberă, trebuie să ai o strategie de creştere, nu doar eforturi pentru a presa şi mai mult o populaţie care suferă din ce în ce mai mult“, a mai spus apreciat Barack Obama.  

Citeşte şi:

Casa Albă refuză să-i considere „terorişti” pe talibani

Casa Albă a refuzat joi să-i catalogheze pe talibanii afgani drept terorişti, pentru a-i deosebi de jihadiştii din cadrul reţelei Al-Qaida, provocând consternarea republicanilor, care l-au acuzat pe preşedintele Barack Obama că şi-a pierdut simţul realităţii, relatează AFP.

Michelle Obama a încălcat codul vestimentar în Arabia Saudită

Pentru Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama, doar câteva ore în Arabia Saudită au fost de-ajuns pentru a ilustra limitările care sunt impuse femeilor de acolo.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite