Casa Albă refuză să-i considere „terorişti” pe talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Albă a reuzat să-i catalogheze pe talibanii afgani drept terorişti
Casa Albă a reuzat să-i catalogheze pe talibanii afgani drept terorişti

Casa Albă a refuzat joi să-i catalogheze pe talibanii afgani drept terorişti, pentru a-i deosebi de jihadiştii din cadrul reţelei Al-Qaida, provocând consternarea republicanilor, care l-au acuzat pe preşedintele Barack Obama că şi-a pierdut simţul realităţii, relatează AFP.

Întrebat despre condiţiile eliberării fostului ostatic al talibanilor Bowe Bergdhal, un militar american, un purtător de cuvânt al Casei Albe a evitat să-i catalogheze "terorişti" pe talibani.

"Ei folosesc tactici care se apropie de terorism, comit atacuri teroriste pentru a-şi impune ideile", a recunoscut Josh Earnest, amintind că Washingtonul a recurs la ajutorul Guvernului din Qatar pentru a negocia eliberarea, în mai, a militarului american în schimbul a cinci deţinuţi talibani.

"Ceea ce este important este ca talibanii să fie deosebiţi de Al-Qaida", a continuat el, adăugând că "talibanii sunt o organizaţie foarte periculoasă".

Această distincţie operată de Casa Albă nu este pe gustul opozanţilor săi republicani, care au sărit să comenteze în faţa simpatizanţilor lor.

"Ei taie gâturi, atacă autobuze, trimit maşini-capcană în pieţe, dar nu sunt terorişti. Pe bune, nu putem parodia Guvernul", a ironizat conservatorul Charles Krauthammer.

Alţii au subliniat că distincţia stabilită de către Casa Albă ţine mai mult de politică decât de realitate, o trimitere la eliberarea lui Bowe Bergdahl în schimbul a cinci talibani, un târg care a creat o adevărată furtună politică în Congres.

Trezoreria americană a impus recent sancţiuni atât unui număr de aproximativ 2.000 de combatanţi şi lideri talibani, cât şi unora dintre finanţatorii şi susţinătorii lor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite