Obama: „Armata va fi mereu coloana vertebrală a rolului de conducere al SUA pe plan mondial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Barack Obama, în mijlocul soldaţilor americani
Preşedintele Barack Obama, în mijlocul soldaţilor americani

Preşedintele american, Barack Obama, a evocat, în discursul rostit la Academia militară West Point, rolul de conducere al Statelor Unite la nivel global, afirmând totuşi că Washingtonul trebuie să aibă o atitudine prudentă faţă de implicarea în conflicte militare. Şeful Casei Albe a mai propus crearea unui fond special de 5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva terosimului.

Barack Obama a prezentat, în discursul de miercuri, perspectivele în materie de politică externă pentru ultimii doi ani ai mandatului de preşedinte.

"Statele Unite sunt la finalul unei perioade îndelungate de războaie. Dar izolaţionismul nu este o opţiune în secolul XXI", a subliniat preşedintele SUA.

"Armata va fi mereu coloana vertebrală a rolului de conducere al Statelor Unite pe plan mondial. Dar armata americană nu poate fi singura sau principala componentă a rolului de conducere al Statelor Unite pe scena globală", a explicat Obama.

"După al II-lea Război Mondial, unele dintre cele mai costisitoare erori pe care le-am făcut nu au fost generate de atitudinea de reţinere, ci de graba de a ne aventura în operaţiuni militare fără a lua în calcul toate consecinţele", a spus Obama.

Liderul de la Casa Albă a precizat că va discuta cu membrii Congresului despre intensificarea asistenţei oferite opoziţiei din Siria.

Marţi, Obama a anunţat reducerea la 9.800 a numărului militarilor americani în Afganistan în 2015 şi retragerea totală a trupelor până la sfârşitul anului 2016.

În plus, în discursul de la Academia militară West Point, preşedintele american a propus crearea unui fond de cinci miliarde de dolari destinat activităţilor de combatere a terorismului.

"Aceste resurse ne-ar oferi flexibilitatea necesară pentru a îndeplini diverse misiuni, inclusiv antrenarea serviciilor de securitate din Yemen care luptă împotriva reţelei Al-Qaida, susţinerea unei forţe multinaţionale pentru menţinerea păcii în Somalia, colaborarea cu aliaţii europeni pentru instruirea forţelor de ordine din Libia, asistenţa oferită operaţiunilor franceze din Mali", a explicat Obama.

Preşedintele SUA a reiterat că va continua să depună eforturi pentru închiderea penitenciarului militar de la Guantanamo Bay, argumentând că "valorile americane şi jurisprudenţa nu permit deţinerea pe termen nelimitat a unei persoane".

"Cred în excepţionalismul Statelor Unite cu toată fiinţa mea. Dar ceea ce ne face excepţionali nu este capacitatea de a evita normele internaţionale şi statul de drept; este determinarea de a exprima prin acţiunile noastre normele internaţionale şi principiile statului de drept", a insistat preşedintele SUA.

Fond de 5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva terorismului

Preşedintele american Barack Obama a propus un fond special de 5 miliarde de dolari pentru lupta împotriva terorismului.

„Astăzi, fac apel la Congres să susţină propunerea pentru un nou fond de parteneriat împotriva terorismului de până la 5 miliarde dolari“, a declarat preşedintele american. „Acest lucru ne-ar permite să antrenăm, să consolidăm capacităţile şi să facilităm acţiunile partenerilor noştri care se află în prima linie“, a mai spus Barack Obama.

„Aceste resurse ne vor oferi flexibilitatea de a efectua diferite misiuni, inclusiv antrenarea forţelor de securitate din Yemen care au trecut la ofensivă împotriva Al-Qaida, sprijinirea unei forţe multinaţionale pentru menţinerea păcii în Somalia, colaborarea cu alţi aliaţi europeni pentru pregătirea în Libia a forţelor de securitate şi a unei poliţii de frontieră operaţionale, sau sprijinirea operaţiunilor militare franceze în Mali", a mai spus Obama.

Totodată, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA îşi vor desfăşura în mod unilateral forţele armate dacă ţara este ameninţată sau dacă securitatea aliaţilor săi este în pericol.

Astfel, Barack Obama s-a angajat în discursul său că o agresiune regională necontrolată „ar putea atrage implicarea forţelor americane în cazul în care aceasta ar avea impact asupra aliaţilor SUA din sudul Ucrainei, Marea Chinei de Sud sau de oriunde altundeva în lume“.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite