O femeie și-a pierdut parțial vederea din cauza expunerii la mercurul din produsele de înfrumusețare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Minnesota și-a pierdut parțial vederea și, fără să vrea, și-a expus întreaga familie la riscul de otrăvire cu mercur, cel mai probabil din cauza folosirii unor creme de înfrumusețare care conțin niveluri ridicate de substanțe chimice toxice, potrivit unui raport obținut de CNN.

O femeie și-a pierdut vederea din cauza unei creme cu mercur / Foto: Arhivă
O femeie și-a pierdut vederea din cauza unei creme cu mercur / Foto: Arhivă

Raportul, distribuit de doctorița Erin Batdorff de la Sistemul de control al otrăvurilor din Minnesota, detaliază simptomele extinse pe care le-a experimentat femeia — totodată și mamă — și modul în care vizitele la domiciliu efectuate de Agenția de control al poluării din Minnesota (MPCA) au descoperit niveluri ridicate de mercur în dormitoarele copiilor ei, în lenjeria de pat, în prosoapele de uz casnic și în zona de spălătorie.

„Oamenii habar nu au”, a declarat pentru CNN Batdorff. „Nimeni nu vrea în mod intenționat să se rănească pe sine sau pe membrii familiei sale. Dar [mercurul] este acolo și nu îl poți vedea, nu îl poți mirosi. Nu există nicio modalitate [pentru consumatori] de a ști dacă [mercurul] se află sau nu în creme, pentru că nu scrie pe etichete.”

Femeia, al cărei nume a fost ascuns în raport pentru a-i proteja identitatea, a fost trimisă la echipa lui Batdorff după ce a raportat o serie de simptome, de la insomnie și dureri de picioare la slăbiciune musculară, oboseală și, în cele din urmă, pierderea vederii periferice. Testele clinice au relevat niveluri ridicate de mercur în sângele și urina ei.

Erin Batdorff a explicat că cele mai frecvente simptome pe care le observă în cazul unei potențiale intoxicații cu mercur sunt furnicăturile sau amorțeala la nivelul mâinilor sau picioarelor pacientului. Ea a descris pierderea vederii femeii ca fiind „un simptom mai extrem și permanent”.

„Ea nu își va recăpăta vederea”, a declarat Batdorff. „Să fii o femeie tânără care acum se confruntă cu pierderea vederii este cu adevărat înfricoșător și destul de îngrijorător”.

Toxicologul a adăugat că este probabil să existe mult mai multe persoane care sunt expuse la niveluri toxice de mercur și care nu prezintă simptome, sau cel puțin nu încă. Povestea femeii este una dintre multele cazuri din statul Minnesota și din alte părți ale SUA din ultimii ani, unde se crede că femei și familii întregi au fost expuse la mercur anorganic în urma utilizării prelungite a produselor de albire a pielii ai căror producători nu au dezvăluit că acestea conțin niveluri dăunătoare de substanțe chimice toxice.

Femeia era „incredibil de frustrată”, a declarat Batdorff. „Ea cumpărase lucruri pe care nu scria ‘albire’, crezând că vor fi sigure”, a spus Batdorff.

Produsele de înfrumusețare care conțin mercur rămân ușor accesibile în mall-urile și piețele locale din SUA și prin intermediul comercianților online, spun experții, care nu spun că acestea nu au mercurul ca ingredient. Batdorff și alți experți solicită o mai mare conștientizare, testarea regulată a produselor și o aplicare mai strictă a reglementărilor pentru a contribui la combaterea acestei probleme.

În 2020, în Minnesota a fost emisă o avertizare de sănătate după ce o femeie a dezvoltat leziuni renale, o erupție cutanată și alte simptome, inclusiv insomnie și depresie, în urma utilizării unor creme de albire a pielii care, din nou, nu au dezvăluit că acestea conțin mercur.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite