NYT: Doi oficiali de la Casa Albă, implicaţi în furnizarea unor rapoarte ale serviciilor de informaţii lui Devin Nunes

0
0

Doi oficiali de la Casa Albă au jucat un rol în furnizarea unor rapoarte ale serviciilor de informaţii - care arată că preşedintele Donald Trump şi apropiaţi ai săi au fost prinşi accidental în supravegehrea unor străini de către agenţii americane de spionaj - reprezentantului Devin Nunes din California, preşedintele republican al Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, relatează The New York Times.

Dezvăluirea că oficiali de la Casa Albă au contribuit la divulgarea rapoartelor - despre care Nunes a discutat ulterior cu Trump - este susceptibilă să alimenteze critici care-i reproşează preşedintelui Comisiei o apropiere de administraţia Trump, în contextul în care această Comisie este însărcinată să efectueze o anchetă independentă cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane, comentează cotidianul.

Nunes a fost acuzat de colegi din Congres şi de faptul că i-a împărtăşit informaţii lui Trump fără să se consulte cu alţi membri ai Comisiei.

Congresmenul a refuzat să-şi identifice sursele, subliniind că este necesar să le protejeze pentru ca şi alţii să se simtă în siguranţă atunci când furnizează Comisiei informaţii sensibile.

El a dezvăluit existenţa acestor rapoarte miercurea trecută, pe 22 martie, şi şi-a prezentat sursele ca pe nişte avertizori de integritate care au încercat să expună fapte reprobabile asumându-şi astfel riscuri importante.

Mai mulţi actuali oficiali i-au identificat pe oficialii de la Casa Albă ca fiind Ezra Cohen-Watnick, directorul pentru informaţii din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională, şi Michael Ellis, un avocat care lucrează în probleme de securitate naţională în cadrul Biroului Consilierilor Casei Albe şi care a făcut parte anterior din personalul Comisiei pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Cohen-Watnick este un fost reprezentant al Agenţiei de Informaţii în domeniul Apărării (DIA), adus la Casa Albă de Michael T. Flynn, fost consilier pe probleme de securitate naţională.

Potrivit oficialilor citaţi, la începutul acestei luni, la scurt timp după ce Trump a scris pe Twitter că a fost interceptat din ordinul fostului preşedinte Barack Obama, Cohen-Watnick a început să examineze rapoarte clasificate care detaliază comunicaţii interceptate ale unor oficiali străini.

Ei au precizat că rapoartele respective vizau în principal ambasadori şi alţi oficiali străini care vorbeau despre modul în care au încercat să dezvolte contacte cu familia Trump şi cercul său apropiat înainte de învestire.

Aceşti oficiali au vorbit despre aceste informaţii sub protecţia anonimatului, pentru a evita astfel să-şi atragă furia lui Cohen-Watnick şi Ellis. Ei au precizat că Cohen-Watnick a examinat rapoartele din biroul său de la etajul patru al Clădirii Biroului Executiv Eisenhower, unde se află sediul Consiliului pentru Securitate Naţională.

Însă caracterizarea pe care aceşti oficiali au făcut-o informaţiilor respective corespunde celei a lui Nunes, care a spus, într-o conferinţă de presă convocată în pripă, pe 22 martie, că materialele respective nu au legătură cu ancheta vizând Rusia.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite