Comisia pentru Informaţii din Senatul american încearcă să stabilească tacticile de dezinformare utilizate de Rusia pentru alegerea lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru Informaţii din Senat se va concentra în timpul audierilor pe tacticile de dezinformare utilizate de Rusia pentru a se amesteca în alegerile prezidenţiale de anul trecut din Statele Unite, spune senatorul democrat Mark Warner. În opinia sa, tacticile de dezinformare utilizate de ruşi ar înfricoşa pe oricine care crede în democraţia americană.

„Au existat peste 1.000 de troli internauţi care erau plătiţi pentru a lucra într-o clădire din Rusia. Practic, aceştia preluau controlul asupra unor calculatoare, care deveneau boţi“, a declarat Warner, citat de AP.

Senatorul democrat precizează că investigaţia încearcă să determine dacă alegătorii din state cheie, precum Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania, ar fi putut să primească ştiri false şi propagandă generate de ruşi alături cu informaţii din publicaţii tradiţionale.

„Suntem într-o eră complet nouă pentru cibernetică, care oferă oportunităţi pentru ameninţări uriaşe la adresa democraţiei. Vedeţi asta chiar acum“, a afirmat Mark Warner.

Republicanul Richard Burr a notat totodată că ruşii încearcă să se amestece şi în alegerile din Europa.

„Cred că pentru toată lumea este sigur să spun că ruşii sunt implicaţi activ în alegerile din Franţa“, a spus el.

La audieri vor participa Eugene Rumer - director al programului pentru Rusia şi Euroasia din Fundaţia Carnegie pentru Pace Internaţională; Roy Godson - profesor la Univesitatea Georgetown; Clint Watts - membru al Institutului pentru Cercetări de Politică Externă din Programul pentru Securitate Naţională; Kevin Mandia - directorul departamentului de securitate cibernetică de la FireEye şi generalul Keith Alexander - fostul director al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA).

Burr şi Warner au promis cooperare între democraţii şi republicanii din Comisia pentru Informaţii a Senatului SUA. 

Ei au dat asigurări că vor renunţa la partizanate politice în investigaţia cu privire la implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale câştigate de Donald Trump.

Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor este în schimb dominată de dispute şi partizanate politice, care au întârziat audierile, după ce democraţii i-au cerut preşedintelui republican al comisiei să se recuze având în vedere legăturile sale cu echipa Trump.

Burr a identificat un singur martor care va participa la audieri, adică ginerele preşedintelui, Jared Kushner.

Putin: Acuzaţiile privind amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite sunt „provocări şi minciuni“

Preşedintele rus Vladimir Putin a descris acuzaţiile potrivit cărora ţara sa s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016, din SUA, drept „ficţionale, ireale, provocări şi minciuni”, relatează CNN.

Întrebat direct astăzi dacă Rusia este vinovată de interferenţă în procesul electoral din Statele Unite, preşedintele rus Vladimir Putin a răspuns: „Citiţi pe buzele mele: Nu“.

Apoi el a descris aceste acuzaţii drept „ficţiuni, ireale, provocări şi minciuni“.

El a făcut această declaraţie la Arhanghelsk, în marja unui forum consacrat regiunii arctice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite