Noua strategie a lui Obama pentru a combate Statul Islamic, o bombă cu ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În efortul de a limita victoriile bifate de gruparea teroristă Statul Islamic în Irak, Administraţia Obama a dat undă verde zborurilor de supravegherea deasupra Siriei, însă asta fără o coordonare cu regimul condus de preşedintele sirian Bashar al-Assad. Însă operaţiunea va spori nemulţumirile legate de implicarea SUA „în războiul civil al altcuiva”, iar asta va duce la radicalizarea combatanţilor şi va atrage critici chiar din interiorul SUA.

În timp ce situaţia din Irak rămâne critică, mai multe mari oraşe aflându-se încă sub controlul jihadiştilor din gruparea teroristă Statul Islamic (fostă Statul Islamic în Irak şi Siria - SIIS), americanii par a se pregăti să atace poziţiile Statului Islamic din Siria. Operaţiunea militară este urgentată de lovitura puternică primită de occidentali săptămâna trecută, când jihadiştii din Siria au decapitat un jurnalist american ca răspuns pentru bombardamentele americane în Irak.

Armata americană a început deja să efectueze zboruri de supraveghere deasupra Siriei, pentru a strânge informaţii despre eventuale poziţii ale Statului Islamic care ar putea deveni ţinte, însă manevrele au început fără acordul Damascului şi fără o coordonare cu regimul sirian, condus de preşedintele Bashar al-Assad. Relaţia Washingtonului cu acesta este una extrem de tensionată, americanii fiind printre principalii susţinători ai rebelilor care luptă de trei ani pentru înlăturarea de la putere a regimului al-Assad. Mai mult, preşedintele Barack Obama i-a cerut înr repetate rânduri lui Assad să renunţe la preşedinţie pentru a pune capăt măcelului - peste 190.000 de persoane au murit de la izbucnirea războiului civil, în martie 2011. 

„Oficiali seniori din cadrul Administraţiei Obama au discutat despre eforturi pentru a «trage de timp», a «limita», a «degrada», a «învinge» şi a «distruge» Statul Islamic. Aceste cuvinte înseamnă, în realitate, lucruri foarte diferite, iar asta arată fie o dezbatere internă majoră, fie o confuzie totală”, spune Michael Gerson, consilier al Casei Albe între 2000 şi 2006. 

De cealaltă parte însă, Bashar al-Assad are un plan. După ce a facilitat ascensiunea Statului Islamic - în prezent cea mai puternică şi mai bogată grupare teroristă din lume -, preşedintele sirian s-a oferit acum să colaboreze cu Vestul împotriva organizaţiei afiliată, până nu demult, grupării al-Qaeda. 

„Assad ar prefera să pună Vestul în faţa faptului împlinit: opoziţia siriană este moartă, Statul Islamic este un rău mai mare decât noi, iar voi, cei din Vest, nu aveţi altă alegere decât să lucraţi cu noi împotriva răului mai mare”, notează şi Fred Hof, fost consilier pentru tranziţia din Siria al fostului secretar american de Stat, Hillary Clinton. 

Ceea ce a mai rămas din opoziţia siriană, în afară de facţiunile jihadiste afiliate sau membreu ISIS, se află în oraşul Alep, sub foc greu din partea armatei regulate, loială preşedintelui al-Assad. O purtătoare de cuvânt a forţelor rebele - Armata Siriană Liberă - a declarat pentru „The New York Times” că, dacă opoziţia pierde poziţiile din Alep, nu-şi va mai putea reveni pentru a lupta cu regimul pentru a obţine „o Sirie moderată”. 

De cealaltă parte, americanii vor să consolideze opoziţia prin instruire - este un lucru ştiut că americanii instruiesc rebeli sirieni la mai multe baze militare - şi prin atacuri aeriene asupra poziţiilor Statului Islamic. Opoziţia susţine însă că nu este de ajuns. „Vom ajunge să fim manevraţi până într-un punct foarte inconfortabil. Intrăm, în mod inconştient, într-o ambuscadă”, adaugă Hof. 

Iar unul dintre principalele riscuri pentru americani este ca, dintr-o dată, să se găsească de aceeaşi parte a baricadei cu un regim pe care încă, la nivel oficial, îl numeşte „criminal” şi-l condamnă pentru atacuri cu armă chimică asupra populaţiei civile. 

„Dacă preşedintele Barack Obama vrea să evite impresia că SUA colaborează cu familia criminală care a facilitat ascensiunea SIIS şi distrugerea Siriei, atunci va ordona imediat alimentarea forţelor naţionaliste şi va oferi asigurările necesare pentru a încuraja relocarea completă a opoziţiei externe siriene în Siria”, conchide Hof. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE De ce îşi ascunde Bashar al-Assad armata. Cât de puternic este în realitate preşedintele sirian

Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.

INFOGRAFIE Cum vrea Occidentul să-l doboare pe Assad

Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.

ONU: în Siria s-au folosit substanţe chimice

Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.

Siria, pe punctul de a isca un război internaţional

Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.

Adevărul Live: va intra Vestul în războiul din Siria?

Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite