Noi speculaţii în privinţa lui Snowden, după schimbarea rutei unei curse Aeroflot Moscova-Havana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruta unui avion al companiei Aeroflot care se deplasa de la Moscova la Havana a fost schimbată, joi, măsura generând speculaţii că la bordul acestuia s-ar fi aflat fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, relatează Russia Today, în pagina electronică.

UPDATE 10.30 Fostul consultant al serviciilor de informaţii americane, blocat într-un aeroport din Moscova, a cerut să se întâlnească, vineri, cu avocaţi şi apărători ai drepturilor omului, au anunţat mai multe surse, citate de AFP.

"Am primit o astfel de invitaţie din partea lui", a confirmat prin telefon pentru AFP avocatul Ghenrih Padva, după ce agenţia Interfax a anunţat că Edward Snowden a cerut să se vadă cu mai mulţi avocaţi şi apărători ai drepturilor omului vineri.


Un membru al echipajului le-a declarat reporterilor la sosire că Snowden nu se afla la bordul avionului. "Nu era la bord. Zborul s-a desfăşurat normal", a declarat el.

Cursa Aeroflot 50 către Havana a decolat de pe aeroportul Moscova-Şeremetievo joi, la ora locală 14.10 (13.10 ora României), şi a aterizat în jurul orei 22.30 GMT (vineri, 01.30 ora României). Ruta trecea în mod obişnuit prin Scandinavia şi Groenlanda, după care se îndrepta spre sud, pe deasupra Canadei şi Statelor Unite. Totuşi, de data aceasta zborul s-a îndreptat spre Europa şi şi-a continuat drumul peste Oceanul Atlantic.

Unele informaţii sugerau că avionul şi-a schimbat traiectoria din cauza condiţiilor meteorologice. Dar măsura a generat speculaţii că Snowden s-ar afla la bordul avionului, iar acesta ar fi încercat să evite intrarea în spaţiul aerian american. Snowden este căutate de Statele Unite pentru spionaj.

Conform legilor ruseşti, companiile aeriene nu pot împărtăşi date ale pasagerilor cu părţi terţe, a declarat purtătorul de cuvânt al Aeroflot, Andrei Sogrin.

Referindu-se la schimbarea rutei de zbor, Sogrin a afirmat că "este dificil de explicat acum" ce a stat exact în spatele deciziei, dar a adăugat că motivul ar putea fi condiţiile meteorologice sau o problemă cu orarul de zbor. Cu alte cuvinte, dacă un zbor decolează cu întârziere, ruta sa este adeseori schimbată pentru a recupera din timpul pierdut.

Totuşi, zborul de joi a decolat cu o întârziere de doar cinci minute, potrivit site-ului aeroportului Şeremetievo.


Citeşte alte ştiri despre Edward Snowden:

Fost consultant CIA: soluţia de scăpare a lui Edward Snowden ar putea fi închirierea unui avion privat

În timp ce Edward Snowden, fostul consultant al NSA, este blocat în continuare în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, presa din Statele Unite ale Americii a început să speculeze mai multe scenarii de fugă la care ar putea apela programatorul care a divulgat informaţii secrete ale programelor americane de spionaj.

America de Sud nu renunţă la Snowden: Venezuela şi Nicaragua i-au oferit „azil umanitar”

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, şi şeful statului din Nicaragua, Daniel Ortega, au anunţat că vor să-i dea „azil umanitar” fostului angajat CIA Edward Snowden, ca să-l „protejeze de persecuţia pe care au dezlănţuit-o SUA împotriva lui”, scrie EFE.

Parlamentar rus: Venezuela, ultima şansă a lui Edward Snowden

Un parlamentar rus influent, care a vorbit adesea în numele Kremlinului, l-a încurajat duminică pe fugarul Edward Snowden să accepte oferta Venezuelei de a-i oferi azil, potrivit agenţiei de ştiri Associated Press.

Obama le cere angajaţilor guvernamentali să se toarne între ei. Dacă refuză, îşi pot pierde locul de muncă

După ce militarul american Bradley Manning a dat pe mâna celor de la WikiLeaks o serie de documente confidenţiale, în octombrie 2011, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a dat ordin tuturor angajaţilor guvernamentali să aducă la cunoştiinţă acţiunile suspecte ale colegilor lor, din dorinţa de a evita viitoare scurgeri de informaţii.

Statele Unite au cel puţin 16 baze de interceptare în străinătate. Una e în Brazilia

Oraşul Brasilia a găzduit una dintre cele 16 baze de spionaj prin satelit create de Statele Unite în străinătate, aceasta fiind singura din America Latină, relatează cotidianul O Globo, citând documente puse la dispoziţie de fostul consultant NSA Edward Snowden, relatează AFP.

Edward Snowden, pentru „Der Spiegel”: „Spionii NSA lucrează mână în mână cu germanii şi cu majoritatea ţărilor europene”

Ţările occidentale, care s-au arătat indignate de spionajul practicat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA) americană, cooperează de fapt cu aceasta de multă vreme, a explicat fostul consultant american Edward Snowden într-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel, citat de AFP.

Ministrul german de Interne: „Dacă nu vreţi să fiţi spionaţi, nu mai folosiţi Facebook şi Google“

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich le-a sugerat celor care nu vor să le fie interceptate conversaţiile să nu mai folosească servicii precum Facebook şi Google, potrivit Associated Press.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite